Objavljena knjiga o četnicima u službi NDH

Knjiga ‘Četničke postrojbe u službi Nezavisne države Hrvatske’ jedinstvena je i po tome što je prvo takvo djelo koje je u Hrvatskoj dosad objavljeno o ovoj temi.

Osim opisa vojno-političkih događaja na osnovi dostupnih arhivskih dokumenata, u knjizi su skicirane i životne realnosti u vezi s funkcioniranjem međuljudskih odnosa (Wikipedia)

Knjigu povjesničara Vlatke Vukelić i Vladimira Šumanovića Četničke postrojbe u službi Nezavisne države Hrvatske, koja opisuje osnovna obilježja političkoga poretka nakon što je određen broj četničkih postrojbi potpisao sporazume o priznanju vrhovništva NDH, objavila je Školska knjiga, javlja Hina.

Nakladnik ističe da su u knjizi, osim opisa vojno-političkih događaja na osnovi dostupnih arhivskih dokumenata, skicirane i životne realnosti u vezi s funkcioniranjem međuljudskih odnosa na područjima obuhvaćenim tim sporazumima.

Činjenica da su ti sporazumi potpisani, naglašava se, vidljiva je ne samo u tekstovima sporazuma, nego i u drugim onodobnim zapisima civilnih i vojnih tijela NDH te dokumentima njemačkih vojnih ustanova.

U Školskoj knjizi ocjenjuju da su sporazumi, kojima su te četničke postrojbe priznale vrhovništvo NDH, imali cijeli niz odredaba kojima su njihovi potpisnici detaljno definirali svoje odnose.

Prva knjiga na temu četnika u NDH

Knjiga Četničke postrojbe u službi Nezavisne države Hrvatske jedinstvena je i po tome što je prvo takvo djelo koje je dosad objavljeno o ovoj temi, napominje nakladnik.

Dodaje da je temeljena na iscrpnoj arhivskoj građi te donosi mnogo dosad nepoznatih elemenata o višestruko burnom i kontroverznom razdoblju ne samo hrvatske povijesti, nego i šireg prostora susjednih zemalja.

Vlatka Vukelić je rođena u Sisku 1979. Predstojnica je Odsjeka za povijest na Hrvatskim studijima te koordinatorica doktorskoga studija povijesti. Vladimir Šumanović rođen je 1988. u Zagrebu. Docent je na Odsjeku za povijest na Hrvatskim studijima.

Izvor: Agencije