Cehovska udruženja objavila nominacije za filmske nagrade

Filmovi koji zarade nominacije udruženja reditelja, producenata i scenarista postaju izgledni kandidati i za najprestižniju nagradu – Oscar.

Među najvećim favoritima za Oscara nalazi se i film 'Šape pasje', rediteljice Jane Campion, koji je zaradio nekoliko cehovskih nominacija (ANSA)

Svemirska bajka Dina, tinejdžerska kronika s okusom ‘70-ih Licorice Pizza te nova verzija mjuzikla Priča sa zapadne strane u režiji Stevena Spielberga postali su favoritima za nagrade koje će se dodijeljivati u nadolazećim mjesecima, nakon što su nominirani u raznim cehovskim izborima filmske industrije, javlja AFP.

Sva tri filma su zaradila nominacije udruženja redatelja, producenata i scenarista, što ih čini izglednim kandidatima i za najprestižniju nagradu – Oscar. Svečana dodjela “zlatnih kipića” će ove godine biti u vrlo kasnom terminu, nakon što je odgođena za 27. marta, a Akademija filmskih umjetnosti i nauka će nominacije obznaniti 8. februara.

Uz spomenute filmove, među najvećim favoritima za Oscara nalaze se još dva filma koja su zaradila nekoliko cehovskih nominacija, a to su Belfast i Šape pasje (The Power of the Dog).

Stručnjaci smatraju Američko udruženje redatelja vrlo pouzdanim indikatorom za Oscare, jer su pobjednici u njihovom izboru u posljednjih 18 godina u 16 navrata osvojili i “zlatni kipić”.

Producenti samo jednom promašili

Ovogodišnji kandidati za nagradu Američkog udruženja redatelja su Kenneth Branagh za Belfast, Jane Campion za Šape pasje, Denis Villeneuve za Dinu, Paul Thomas Anderson za Licorice Pizza i Steven Spielberg za Priču sa zapadne strane.

Istih pet filmova nominirano je i za nagradu Udruženja producenata. Ova nagrada je ustanovljena 1990. godine, a od tada je samo jedan dobitnik Oscara za najbolji film ostao bez nominacije u tom izboru. Radilo se o Hrabrom srcu (Braveheart) koji je Oscarom nagrađen 1996. godine.

Od filmova koji su često spominjani kao potencijalni kandidati za Oscara, na popisu nominiranih se nisu pojavili Macbeth, u režiji Joela Coena, te Dinastija Gucci (House of Gucci), koju je režirao Ridley Scott.

Za nagrade Udruženja scenarista od spomenutih filmova borit će se Dina, Licorice Pizza i Priča sa zapadne strane.

Izvor: Agencije