Neil Young povukao pjesme sa Spotifyja zbog dezinformacija o vakcinama

‘Spotify je postao mjesto dezinformacija o COVID-u opasnim po život, a laži se prodaju za novac’, naveo je Neil Young na svojoj web stranici.

Spotify drži 60 posto 'streaminga' Youngove muzike, pa je priznao da je uklanjanje 'veliki gubitak' za njegovu diskografsku kuću (EPA)

Kantautor Neil Young povlači svoju muziku sa Spotifyjeve streaming usluge jer ne želi, kako je navedeno, da mu se pjesme emitiraju na platformi na kojoj podcast Joea Rogana,”širi dezinformacije o vakcinama protiv COVID-a 19”, javlja Reuters.

Young je ranije objavio pismo svom menadžeru i izdavačkoj kući Warner Music Group u kojem zahtijeva da Spotify ukloni njegovu muziku jer smatra da voditelj The Joe Rogan Experience, najbolje ocijenjenog podcasta na toj platformi, širi dezinformacije o vakcinama.

Priznao je i da Spotify drži 60 posto streaminga njegove muzike diljem svijeta i da je uklanjanje “veliki gubitak” za njegovu diskografsku kuću.

Prethodno je 270 naučnika i medicinskih stručnjaka potpisalo pismo u kojem je optužilo Rogana za širenje laži na podcastu i pozvalo Spotify da poduzme mjere protiv njega.

Spotify uklonio više od 20.000 epizoda spornog podcasta

Neil Young, autor brojnih pjesama među kojima su najpoznatije “Heart of Gold” i “Rocking In the Free World”, zahvalio je svojoj izdavačkoj kući što je stala uz njega u odluci da svu svoju muziku povuče sa Spotifyja, te je potaknuo i druge muzičare da učine isto.

“Spotify je postao mjesto dezinformacija o COVID-u opasnim po život”, naveo je Young na svojoj web stranici i dodao: “Laži se prodaju za novac”.

Švedska je kompanija izjavila da je nastojala uravnotežiti “i sigurnost za slušatelje i slobodu za kreatore” i da je uklonila više od 20.000 epizoda podcasta povezanih s COVID-om 19 u skladu sa svojim “detaljnim pravilima o sadržaju”.

Izvor: Agencije