Sony otkupio sve snimljene Dylanove pjesme

Ugovor obuhvata gotovo 60 godina muzike – od debitantskog albuma ‘Bob Dylan’ iz 1962. do albuma ‘Rough and Rowdy Ways’ iz 2020. godine.

Bob Dylan, čije je pravo ime Robert Allen Zimmerman, kultna je ličnost generacije '60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. vijeka (EPA)

Američki umjetnik Bob Dylan prodao je cijeli katalog svoje snimljene muzike kompaniji Sony, potvrdila je ta velika kompanija muzičke industrije, jalja AFP.

Ugovor obuhvata gotovo 60 godina muzike legendarnog folk i country pjevača, od njegovog debitantskog albuma “Bob Dylan” iz 1962. do albuma “Rough and Rowdy Ways” iz 2020. godine.

Također su ugovorom pokrivena i “prava na buduća nova izdanja” pjesama, navela je kompanija koja nije precizirala iznos ugovora.

Već prodao autorska prava

Dylan (80), dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. godine, već je prodao krajem 2020. godine svoja autorska prava – odvojeno od prava na snimanje – kompaniji Universal Music za gotovo 300 miliona dolara.

Prava na snimanje regulišu prava na reprodukciju i distribuciju. Ovog puta, stranice specijalizovane za muzičku industriju, spominju iznos od 200 miliona dolara.

Nosioci prava na snimanje mogu odlučiti o budućim ponovnim izdanjima, dok vlasnici autorskih prava zarađuju dividende na emitovanju pjesama na radiju ili putem stremminga, kao i na prodaji albuma ili korišćenju pesama u reklamama i filmovima.

Jedan od najvećih

Grupa Universal Music objavila je ranije da je ugovorom postala vlasnik autorskih prava više od 600 pjesama Boba Dylana. Ta grupa posjeduje prava na muzičke hitove ‘60-ih godina, kao što su “Blowin’ In the Wind”, “The Times They are a-Changin'” i “Like a Rolling Stone”.

Na spisku su i novije Dylanove pjesme, kao što je “Murder Most Foul”, pjesma-poema od 17 minuta posvećena ubistvu američkog predsjednika John Kennedyja.

Dylan, čije je pravo ime Robert Allen Zimmerman, kultna je ličnost generacije ‘60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. vijeka.

Izvor: Agencije