Mileni Marković NIN-ova nagrada za najbolji roman

U najužem izboru još su bili ‘Sampas’ Ilije Đurovića, ‘Ono o čemu se ne može govoriti’ Elvedina Nezirovića, ‘Španska čizma’ Vladimira Kopicla, ‘Mokrinske hronike’ Srđana V. Tešina i ‘Pogovor’ Davida Albaharija.

'Bavila sam se epohom i svetom koji je zauvek nestao. Ne tiče se to samo naše zemlje, već i drugim prostorima i vrednostima', rekla je Milena Marković (Tanjug)

Knjiga Deca autorice Milene Marković dobitnik je 68. Ninove nagrade za najbolji roman, objavio je žiri na svečanosti u Beogradu.

Roman Deca, u izdanju kuće “Lom”, govori o jednom životu koji je, kao i svaki život, sačinjen od više života, te sada sve te živote na okupu drži priča ispričana u stihovima, bez znakova interpunkcije i bez velikog početnog slova, navedeno je na proglašenju.

“Bavila sam se epohom i svetom koji je zauvek nestao. Ne tiče se to samo naše zemlje, već i drugim prostorima i vrednostima. Reč vrednosti je mala, rekla bih pre da sam se bavila ekstazom, sudbinom i agonijom slobode. Pokušala sam kroz ličnu priču da pokažem kako svi plaćaju cenu”, rekla je Marković na ceremoniji proglašenja.

Govoreći o žanru svog djela, prenosi Nova, rekla je kako je “tanka linija između proze i poezije”. Odlučila se, kako kaže, da “napravi poemu, roman u stihu i rad na njemu je trajao nekoliko godina”. Priznala je i kako je njen roman “nadrastao” i nju, i sve što je uradila.

Šest djela u užem izboru

Ninov žiri činili su književna kritičarka Marija Nenezić, pjesnik Branko Kukić, književnik Ivan Milenković, pjesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić.

U najužem izboru još su bili Sampas Ilije Đurovića, Ono o čemu se ne može govoriti Elvedina Nezirovića, Španska čizma Vladimira Kopicla, Mokrinske hronike Srđana V. Tešina i Pogovor Davida Albaharija.

NIN-ova nagrada dodjeljuje se od 1954. godine, kada ju je dobio Dobrica Ćosić za roman Koreni.

Među ostalim dobitnicima nalaze se Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Branko Ćopić, Miroslav Krleža, Meša Selimović, Grozdana Olujić, Miro Vuksanović, Vladimir Pištalo, Ivana Dimić, Filip David, Dragan Velikić…

Izvor: Agencije