Najskuplja vila na svijetu, rimska Aurora i dalje bez kupca

Imanje od 2.800 kvadratnih metara sa zdanjem Villa Aurora jedna je od najskupljih kuća ikada ponuđenih na prodaju sa početnom cijenom od 471 milion eura.

Da je aukcija uspjela, vila bi bila najskuplje prodana nekretnina u historiji (ANSA)

Na aukcijskoj prodaji najskuplje vile na svijetu, rimske Casino di Villa Boncompagni Ludovisi, poznate i kao Villa Aurora, nije bilo zainteresiranih kupaca, pa je donesena odluka da se nova aukcija organizira kasnije ove godine, javlja BBC.

Imanje od 2.800 kvadratnih metara sa zdanjem Villa Aurora jedna je od najskupljih kuća ikada ponuđenih na prodaju sa početnom cijenom od 471 milion eura.

Procijenjena je na toliki iznos, između ostalog i zbog toga što se u njoj nalazi mural čuvenog rimskog baroknog slikara Caravaggija, prenosi Tanjug.

Da je aukcija uspjela, vila bi bila najskuplje prodana nekretnina u historiji.

Mural procijenjen na 310 miliona eura

Novi pokušaj aukcijske prodaje slijedi u aprilu, kada će vila biti ponuđena za 20 posto nižoj početnoj cijeni.

Vila je procijenjena na veliki iznos, između ostalog i zbog toga što se u njoj nalaze djela čuvenih baroknih slikara

Osim djela Caravaggija, veliki dio vrijednosti pripisuje se i muralima Giovannija Francesca Barbierija,  poznatijeg kao Guercino, kao i vrijednim umjetničkim djelima od velikog kulturnog značaja drugih poznatih umjetnika.

Upravo je Guercino oslikao nekoliko soba, uključujući i glavnu balsku dvoranu sa rimskom boginjom zore Aurorom, po kojoj je zgrada i dobila svoje ime.

Najdragocenije djelo u vili Aurora je svakako mural koji je Caravaggio oslikao 1597. godine i koji prikazuje bogove Jupitera, Neptuna i Plutona. To je jedini poznati mural na svodu koji je naslikao taj poznati rimski barokni umjetnik. Samo to djelo procijenjeno je na 310 miliona eura.

Izvor: Agencije