Preminuo Nikša Bareza, jedan od najvećih hrvatskih dirigenata

Osim Zuericha, Sankt Peterburga i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale te redoviti gost opernih kuća od Pariza, Beča i Praga do Osla i Firenze.

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije Nikša Bareza je bio 18 godina (Pixsell)

Jedan od najvećih hrvatskih dirigenata, Nikša Bareza, koji je više od pola stoljeća dirigirao u najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, preminuo je u 86. godini, objavila je Hina.

Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih – Sachsa, Karajana, Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća, kao što su Britten, Orf i Šostakovič, produbljivao je studij moderne glazbe, piše HRT.

Osim opernih kuća Zuericha, Sankt Peterburga i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale te redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča i Praga do Osla i Firenze.

Posljednji put za dirigentskim pultom prošle jeseni

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina.

Posebnu je pozornost posvećivao suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a posljednji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada