Hrvatska ministrica: Srpsko svojatanje Dubrovnika je skandalozno

‘Srbija je unijela u zakon odredbe po kojima dubrovačka književnost prije 1867. godine ima nekakvu dvostruku pripadnost – i hrvatsku i srpsku  – što je potpuna besmislica’, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Hrvatska ministrica kulture očekuje da u Srbiji 'jednom zauvijek prestanu posezati i za hrvatskom teritorijom i hrvatskom kulturnom baštinom' (Reuters)

Hrvatska ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek skandaloznim je nazvala nedavno donošenje srpskog Zakona o kulturnom naslijeđu koji svojata dubrovačku književnost, a Srbiju je pozvala da odustane od posezanja za hrvatskim teritorijem i kulturnom baštinom, javlja Hina.

“Mi ćemo reagirati putem Ministarstva vanjskih poslova. Već je u kontaktu naše veleposlanstvo vezano uz to pitanje”, rekla je Obuljen Koržinek za Hrvatsku televiziju.

Srpski Zakon o kulturnom naslijeđu koji svojata dubrovačku književnost, tvrdeći da ona jednako “pripada i srpskoj i hrvatskoj kulturi”, za hrvatsku ministricu kulture je skandalozan.

‘Neprihvatljivo i stručno neutemeljeno’

“To je ta mitomanija i potreba da se svojata hrvatska kulturna baština, posebno dubrovačka književnost. To je neprihvatljivo i stručno neutemeljeno. Oni su unijeli u zakon odredbe po kojima dubrovačka književnost prije 1867. godine ima nekakvu kao dvostruku pripadnost – i hrvatsku i srpsku  – što je potpuna besmislica”, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Očekuje da se od takvog zakonskog rješenja odustane i da u Srbiji “jednom zauvijek prestanu posezati i za hrvatskim teritorijem i hrvatskom kulturnom baštinom”.

Izvor: Agencije