Filmska saga o Spidermanu – recept koji donosi vrtoglavo bogatstvo

Marvelov najpopularniji strip junak oživljen je na filmskom platnu u zasebnim i samo njemu posvećenim filmovima sa dosta preciznosti i odgovornosti prema predlošku.

Posljednji film o Spidermanu, koji ruši sve rekorde kino gledanosti uprkos raširenosti pandemije COVID-19, kritika hvali u jednakoj mjeri u kojoj publika hrli u kina pogledati film (Reuters)

Danas nedvosmisleno jedna od najlukrativnijih filmskih franšiza – priča o Spidermanu – postala je globalna u nekoliko važnih segmenata. To je, prije svega, još jedan u nizu animiranih strip likova koji je, najviše zahvaljujući razvoju filmske tehnologije, uspio proći kroz medijalnu preobrazbu, pa je originalni medij pojavljivanja – strip, zamijenjen onim – filma. Ta metamorfoza imala je za posljedicu da je Stan Leeov izmišljeni, maskirani superheroj postao planetarno poznat, a njegove tinejdžerske muke sada su postale predmet interesovanja publike iz svih krajeva svijeta.

Posljednji film o Spidermanu, koji ruši sve rekorde kino gledanosti uprkos raširenosti COVID-a 19, kritika hvali u jednakoj mjeri u kojoj publika hrli u kina pogledati film. Spider-Man: Put bez povratka posljednji je dio trilogije o newyorkom malcu koji se suočava sa nevjerovatnim izazovima. Ovoga puta scenaristi filma odlučili su se da ispišu pravu filmsku vratolomiju predstavljajući Spidermana u tri njegove filmske varijante. Naravno, tu sižejnu zavrzlamu riješili su na najjednostavniji i najljepši način stavljajući pred čudesnog maskiranog superheroja više dimenzija. U svakoj, Spiderman se nosio sa arhetipski čudovišnim neprijateljima koji svi postaju realnost jednog objedinjenog filmskog svijeta.

Takav pristup priči omogućio je reditelju da u istom filmu publici predstavi tri Spidermana, koja utjelovljuju tri različita glumca – Tobey Maguire, Andrew Garfield i Tom Holland, čime je u jednom filmu objedinio priče svih prethodnih filmova o Spidermanu. Fokus je, više nego na podrazumijevani filmski spektakl, ovoga puta usmjeren na emotivni život maskiranog heroja. Suočen sa svoje druge dvije inačice, Spiderman kojeg tumači Tom Holland prinuđen je učiti lekcije o životu kroz suočenja sa svojim najvećim strahovima i traumama.

Tri dimenzije, tri Spidermana

Cijela „zbrka“ oko spajanja Spidermana iz tri različite dimenzije počela je jednostavnom željom jednog od njih da povrati svoju anonimnost, jer raskrinkani Peter Parker više nije u stanju da se nosi sa slavom i pretjeranom pažnjom javnosti. Ali, kada dr. Strange napravi grešku u izvođenju svoje magije dolazi do otvaranja dimenzijskih portala i miješanja likova iz različitih Spiderman svjetova. Suočen sa neprijateljima iz svih svjetova, Spiderman se udružuje sa svojim parnjacima iz druga dva svijeta nastojeći vratiti poredak stvari u logičan red. Udruženi pobjeđuju, ali njihova saradnja pokazuje jednu sasvim drugu perspektivu njihovog postojanja. Dva Spidermana, iz dvije prethodne dimenzije, pomažu Spidermanu/Hollandu da shvati svoju važnost u borbi protiv zla.

Najemotivniji Spiderman u svim svojim filmskim adaptacijama, Holland se u posljednjem nastavku suočava sa nizom prepreka koje nisu vanjske i fantastične prirode. Ovoga puta film je usredotočen na unutrašnju borbu čovjeka Spidermana a ne superheroja, a njegove odluke, duboko humane i neočekivane za filmove sa ovakvim sadržajem, daju jednu sasvim novu značenjsku širinu priči. Odbijanjem da ubija svoje neprijatelje i rizikujući da zbog svoga uvjerenja i u najvećem zlikovcu prepozna da postoji nešto dobro i vrijedno borbe, Spiderman ugrožava postojanje stvarnosti kakvu znamo. Prirodno, film se završava pobjedom tog humanističkog pristupa stvarima, a Spiderman poprima, u neku ruku, elemente antičkih heroja.

Svjestan svoje slabosti, koja je istovremeno i izvor njegove najveće moći, Spiderman se u filmu ponaša pomalo nesvojstveno plošnosti Marvelovih strip junaka. U procesu samopreispitivanja počinje shvatati da je njegova uloga dežurnog spasioca od ključne važnosti za očuvanje svijeta onakvim kakvim ga zamišlja. I očito je da se ovakva koncepcija filma dopala ne samo kritici nego i publici koja ne krije oduševljenje Spidermanovom novom psihološkom dubinom.

Komercijalni hit

Iako snimljen da privuče publike u najmasovnijem broju, uz to i dobrim dijelom utemeljen na nekim sasvim poznatim fabularnim principima, gdje se u direktnom srazu dobra i zla unaprijed zna pobjednik, Spider-Man: Put bez povratka film je koji u dobroj mjeri prekoračuje granice žanra donoseći neke sasvim nove sižejne i značenjske elemente u dobro poznatu priču.

Marvelov najpopularniji strip junak oživljen je na filmskom platnu u zasebnim i samo njemu posvećenim filmovima sa dosta preciznosti i odgovornosti prema predlošku. Ovog puta je nešto više iznijansirana njegova ličnost, a pažnja posvećena njegovim unutrašnjim dvojbama i načinu na koji se nosi sa svijetom nadmašuju spektakularnost filmskog pripovijedanja.

Zato, ne smije nikoga začuditi što je film postao komercijalna uspješnica, što je bilo i očekivano, ali malo ko je očekivao da će ovako kompleksna radnja uspjeti privući toliko mnogo pažnje publike.

Milionski vrijedna stranica stripa

O Spidermanovoj popularnosti, nije na odmet reći, svjedoči i činjenica da zaljubljenici u strip heroja ne žale potrošiti novac na bilo kakvu memorabiliju vezanu za njima najdraži imaginarni lik.

Na posljednjoj održanoj aukciji gdje su se, između ostalog, prodavale i strip epizode Spidermana samo jedna stranica je prodana za vrtoglavih 3,36 miliona dolara.

Riječ je, kako pišu mediji, o stranici stripa koja prikazuje prvo pojavljivanje Spideyevog crnog simbiotskog odijela koje će kasnije dovesti do stvaranja antiheroja Venoma u umjetničkom radu Mikea Zecka iz Marvel Super Heroes Secret Wars.

Dakle, sve što Spiderman dotakne, u simboličkom smislu, pretvara se u suho zlato.

Izvor: Al Jazeera