Princ Charles predstavio zbirku svojih akvarela

Najviše rangirani član kraljevske porodice, nakon 95-godišnje kraljice, princ Charles je pronašao vremena u svom rasporedu službenih angažmana u posljednjih 50 godina da naslika gotovo 680 akvarela.

Nemam iluzija da moje skice predstavljaju veliku umjetnost ili rastući talent, priznao je princ Charles (Reuters)

Najveća zbirka akvarela princa Charlesa, najstarijeg sina i nasljednika kraljice Elizabete II, izložena je u garnizonskoj kapeli iz 19. stoljeća u vojnom objektu Chelsea u Londonu, javlja AFP.

Ukupno 79 radova prikazuje škotske planine prekrivene snijegom i velški krajolik, francuske provansalske vrhove, goru Atos u Grčkoj i Transilvaniju u Rumunjskoj.

Kistom je 73-godišnji princ od Walesa također ovjekovječio švicarska alpska zimovališta Klosters i Saint Moritz, kao i francuski dvorac Le Barroux.

Planine su omiljeni motiv, posebice Beinn a'Bhuird u Cairngormsu na sjeveroistoku Škotske, koju je naslikao nekoliko puta u različito doba godine iz nekoliko kutova.

‘Jedna od najboljih relaksirajućih i terapeutskih vježbi’

Kako je objasnio u bilješkama uz izložbu, koja je otvorena do 14. februara, princ Charles je odabrao akvarel jer ga fotografiranje nije zadovoljavalo.

“Sve to zahtijeva najintenzivniju koncentraciju i, posljedično, jedna je od najboljih relaksirajućih i terapeutskih vježbi koje poznajem. Zapravo, u mom slučaju, smatram da me to prenosi u drugu dimenziju koja, doslovno, osvježava dijelove duše koje druge aktivnosti ne mogu dosegnuti… Nemam iluzija da moje skice predstavljaju veliku umjetnost ili rastući talent. One predstavljaju, više od svega drugog, moj poseban oblik ‘fotografskog albuma’ i, kao takve, mnogo mi znače”, napisao je Charles.

Najviše rangirani član kraljevske obitelji nakon 95-godišnje kraljice, princ Charles je pronašao vremena u svom rasporedu službenih angažmana u posljednjih 50 godina da naslika gotovo 680 akvarela.

Kustosica: Dolazi iz loze umjetnika

Ponekad ih je potpisivao A. G. Carrick, pseudonimom stvorenim od inicijala njegovih drugih imena Arthur i George i jedne od njegovih titula, grofa od Carricka.

Kustosica izložbe, Rosie Alderton, rekla je da Charles dolazi iz “loze umjetnika”.

Charlesov otac, princ Philip, koji je umro prošlog aprila u dobi od 99 godina, bio je plodan slikar, kao i kraljica Victoria, koja je vladala od 1837. do 1901. godine. Ona je do kraljice Elizabete II bila najdugovječniji britanski monarh.

Izvor: Agencije