Novi Sad postaje Evropska prijestolnica kulture

Centralni događaj zakazan je za simboličnih 20:22 sati kada će, na jednom od glavnih gradskih bulevara, početi program ‘Zeniteum :: 2022’.

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prijestolnicom će biti održana u Srpskom narodnom pozorištu (Al Jazeera)

Novi Sad postaje Evropska prijestolnica kulture, a godina u kojoj će najveći vojvođanski grad nositi tu titulu svečano će početi u četvrtak naveče programom “Doček”, javlja Tanjug.

Kao jedinstvena proslava u Evropi, napominju organizatori, “Doček” spaja dvije umjetnosti, dva pisma, dvije nove godine, dva dana, dva računanja vremena, pa će donijeti i svojevrsnu proslavu koja pomjera granice i stavlja Novi Sad u centar evropskog kulturnog života.

Centralni događaj zakazan je za simboličnih 20:22 sati kada će početi program “Zeniteum :: 2022” reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih gradskih bulevara, i kojim će se kroz umjetnost slaviti dva velika imena srpske nauke – Mileva Marić Einstein i Milutin Milanković.

Titulu nose i Kaunas, te Esch-sur-Alzette

Ceremonija proglašenja Novog Sada kulturnom prijestolnicom će biti održana u Srpskom narodnom pozorištu.

Svi programi na svečanom otvaranju programa proglašenja Novog Sada Evropskom prijestolnicom kulture prilagođeni su epidemiološkim mjerama, pa su kapaciteti za publiku ograničeni.

Osim Novog Sada, titulu Evropske prijestolnice kulture ove godine će nositi i litvanski grad Kaunas, te Esch-sur-Alzette u Luksemburgu.

Izvor: Agencije