Berlinale s publikom, ali uz stroge mjere i promijenjen koncept

Svjesni smo izazova koji su nastali zbog pandemije, ali smo isto tako svjesni da kultura igra temeljnu ulogu u našem društvu, kažu organizatori.

Prošle godine je Berlinale održan u dva dijela (EPA)

Uprkos strožijim mjerama u borbi protiv pandemije koje se uvode u Njemačkoj, ovogodišnji Berlinski filmski festival će se ipak održati uz prisustvo publike, ali s promijenjenim programskim konceptom, objavila je uprava Berlinalea.

“Mi smo svjesni izazova koji su nastali zbog nepredvidljivog protoka pandemije. No isto tako smo svjesni da kultura igra temeljnu ulogu u našem društvu”, saopćilo je vodstvo festivala.

Posjetioci festivala, kako stručna, tako i široka publika, u kino-dvorane će moći ući samo ako ispunjavaju tzv. 2G+ pravila. To znači da je ulaz dozvoljen samo vakcinisanima ili onima koji su preboljeli COVID-19 uz dodatno predočenje aktualnog negativnog testa, prenosi Hina.

Hoće li umjesto testiranja biti prihvaćene potvrde o primljenoj trećoj dozi vakcine, kao što je to uobičajeno u ostatku zemlje, za sada nije poznato. Tokom boravka u kinodvoranama obvezno je nošenje maski.

Isto tako će predstave za stručnu publiku, koje su se prijašnjih godina popunjavale po principu reda dolaska, sada moći posjećivati isključivo uz prethodno nabavljenu ulaznicu.

Bez prijema i tradicionalnih zabava

Kapaciteti kino-dvorana će biti popunjeni samo do 50 posto, odlučilo je vodstvo festivala uz prethodni dogovor s berlinskim odborom za zdravstvo.

I koncept je promijenjen, tako da će sam takmičarski dio trajati od 10. do 16. februara kada će biti predstavljeni i pobjednici.

Ostali dani festivala do 20. februara bit će rezervirani za presjek festivalskog programa te će biti namijenjeni isključivo širokoj, a ne stručnoj publici. Inače se pobjednici proglašavaju pretposljednji dan festivala, dok je za široku publiku rezerviran posljednji dan.

Isto tako, zbog pandemije, ove godine neće biti prijema ni tradicionalnih zabava nakon filmskih premijera.

Neki dijelovi festivala poput Evropskog filmskog sajma ili programa Mladi talenti, bit će održani isključivo na internetu.

Festival otvara film Francoisa Ozona

Prošle godine Berlinale je održan u dva dijela: prvi takmičarski dio je stručna publika u martu mogla pratiti preko interneta, a drugi dio festivala održan je u junu na otvorenom za širu publiku.

Uprava festival je objavila da će festival otvoriti film francuskog reditelja Francoisa Ozona Peter von Kant.

“Za otvorenje ovogodišnjeg festivala smo odabrali jedan film koji bi trebao unijeti malo lakoće i poleta u našu sumornu svakodnevicu”, rekao je Carlo Chatrian, umjetnički direktor festivala.

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacija i brzom širenju omikron varijante virusa, za sada nije poznato hoće li uoči svečanih premijera biti predstavljanja filmskih zvijezda na crvenom tepihu.

Zbog pandemije su se ove godine uprave nekih poznatih filmskih festivala, poput onog u američkom Sundanceu, odlučile na online verzije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada