Kreševljaković: Normalna država treba sama preferirati umjetnost koja kritizira

Ne postoji puno stvari na koje imamo toliko razloga biti ponosni kao što je MESS kao važan dio kulturno-umjetničkog nasljeđa Bosne i Hercegovine, kaže direktor Festivala Nihad Kreševljaković.

Veoma je važno očuvati kontinuitet MESS-a i teatra općenito, smatra Kreševljaković (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ideja Jurislava Korenića koja je 1960. godine zaživjela kao Festival malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije – od čega potiče skraćenica MESS po kojoj je festival danas prepoznatljiv – do danas je uspjela (p)ostati jedan od najznačajnijih međunarodnih pozorišnih festivala u ovom dijelu Evrope.

“Ne postoji puno stvari u našoj zemlji na koje imamo toliko razloga biti ponosni kao što je, između ostalih, Festival MESS, osnovan davne 1960. Realno, radi se o nečemu o čemu možemo govoriti kao važnom dijelu našeg kulturno-umjetničkog nasljeđa”, kaže u razgovoru za Al Jazeeru direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Svojevrsni kulturni fenomen, koji je pozicionirao Sarajevo kao jedan od najvažnijih centara na pozorišnoj mapi Jugoistočne Evrope, Korenićevu ideju živio je i u najtežim trenucima – tokom četverogodišnje opsade Sarajeva, teškim trenucima u miru kada je zbog drastičnog smanjenja budžeta održavanje festivala dovedeno u pitanje te u godini koju je obilježila pandemija COVID-19.

“Ne treba zaboraviti da živimo u čudnoj zemlji gdje neke stvari funkcioniraju potpuno mimo bilo kakve logike, pa onda imamo i one kojima upravo ta činjenica da se radi o najstarijem i najznačajnijem festivalu izgleda kao dodatni razlog za opstrukciju našeg rada”, kaže Kreševljaković.

“Pored toga, postoje kod nas i politike koje u umjetnicima i umjetnicama prepoznaju problem, jer im ne tepaju i jer ovi ukazuju na njihovu katastrofalnu politiku koja uništava ne samo kulturu, već i ljudske živote. Po meni, normalna država treba sama preferirati umjetnost koja kritizira i ukazuje na njihove greške, ali bojim se da se to kod nas neće uskoro dogoditi”, dodaje.

Reducirano izdanje MESS-a

Nakon jubilarnog 60. izdanja, koje je zbog ograničenja uvedenih u cilju sprečavanja širenja korona virusa, održano u potpunosti online, Festival MESS vraća se oe jeseni pred publiku. No, s obzirom na to da je pandemija COVID-19 i dalje naša stvarnost i da je broj novozaraženih u Bosni i Hercegovini, zemlji s malim brojem vakcinisanih, i dalje zabrinjavajući, ovogodišnje izdanje MESS-a značajno je reducirano.

“Logično je da takva situacija i dalje ima jak efekt na programe koje organiziramo. Osim činjenice da je i teatarska produkcija u cijelom svijetu značajno reducirana, neke trupe nisu baš ni spremne putovati u krajeve svijeta koji se smatraju područjima sa povećanim rizikom. Zbog svega toga, svakako da je cijela ta situacija utjecala na ovogodišnji program”, kaže Kreševljaković, ističući kako je veoma važno očuvati kontinuitet festivala i teatra općenito.

“Emitiranje predstava online je neka vrsta pomoćnog sredstva, ali realno teatar postoji samo u interakciji između umjetnika i umjetnica sa publikom i zbog toga je jako važno da će se Festival MESS ove godine ipak održati”, pojašnjava.

Italijanska predstava ‘Moby Dick’ najavila je 61. izdanje MESS-a (Foto: Festival MESS)

Ovogodišnje izdanje MESS-a najavljeno je predstavom Moby Dick, uličnim teatarskim spektaklom produkcije Teatro dei Venti, koji je početkom septembra izveden na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Mi smo već neko vrijeme i prije pandemije počeli raditi na tome da se što više primaknemo što većem broju publike, a kao način za to smo izabrali ulični teatar. Imali smo sreću da smo ove godine kao goste imali Tetaro dei Venti čija je zapravo misija izvesti teatar na ulicu. Mislim da je i publika ovakav pristup prepoznala kao nešto lijepo”, ističe.

Devet produkcija iz sedam zemalja

Festival će 1. oktobra otvoriti Čehovljeva prva predstava iz Irske, kojom je bilo planirano zatvaranje 59. izdanja MESS-a. Zbog maćehinskog odnosa nadležnih i drastičnog smanjenja budžeta, umjesto planirane predstave održan je protestni performans, a gostovanje pozorišne trupe iz Irske i dodjela nagrada pomjereni su za dan uoči otvaranja 60. izdanja. No, pandemija je to odgodila za još jednu godinu.

‘Čehovljeva prva predstava’ (Foto: Festival MESS)

“Veoma mi je drago da ćemo po svoj prilici uspjeti ispuniti naše obećanje, jer smo mi na tom protestnom performansu našoj publici obećali da će ta predstava igrati na MESS-u. U toku ovog festivala ćemo napokon i saopćiti imena nagrađenih predstava iz 2019. kako smo tada i rekli, a to ćemo uradi nakon što članovi žirija odgledaju i ovu predstavu. To nas vraća i na temu važnosti ulaganja u festival ako želimo da sačuvamo status koji je festival MESS u toku svog postojanja izgradio”, ističe Kreševljaković.

Pored produkcije iz Irske, do 7. oktobra na 61. MESS-u će se predstaviti još osam produkcija iz Francuske, Njemačke, Ruande, Srbije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Svi detalji o programu i informacije o predstavama dostupni su na web-stranici Festivala MESS.

Među novinama ovogodišnjeg izdanja je povratak Malog MESS-a koji će biti besplatan, a koji će biti u potpunosti održan u Pozorištu mladih Sarajevo.

“Mali MESS nam je veoma važan i zbog toga smo se odlučili održati ga i u ovim, i u ovakvim uvjetima. Važan nam je i zbog tog kreiranja buduće publike, ali i zbog omogućavanja mladim da u ovim teškim vremenima dožive nešto lijepo”, kaže.

Poziv na odgovornost i vakcinaciju

Vizuelni identitet 61. MESS-a je, uz slogan Show must go on, posvećen promoviranju vakcinacije i zdravstvene sigurnosti koja će, prema riječima prvog čovjeka Festivala MESS, omogućiti nastavak umjetničkih programa u punom kapacitetu u cijelom svijetu.

Vizuelni identitet 61. MESS-a posvećen je promoviranju vakcinacije

“Očito je da je pandemija onemogućila da festival realiziramo na način kakav je uobičajen u normalnim uvjetima. Zbog toga, kao što sam već rekao, najvažnijim smatramo očuvati njegov kontinuitet po svaku cijenu”, kaže Kreševljaković.

Dodaje kako je ovo izdanje MESS-a u biti izraz nade da će naredne godine imati priliku organizirati festival na način na koji su to radili prije pandemije.

“Da bi se to dogodilo nije dovoljno da samo prolazi vrijeme, već je potrebna i određena akcija nas samih kao društva. Kao jedini način da se to i dogodi je odgovorno ponašanje i vakcinacija ljudi. Bez toga, bojim se da se neće puno toga promijeniti ni naredne godine”, ističe.

Također podsjeća kako, zbog loše epidemiološke situacije ovogodišnje izdanje MESS-a, koje je sastavljeno od programa planiranih u različitim periodima i programa koje je publika trebala vidjeti prošle godine, neće biti kompetitivnog karaktera.

A odmah po završetku ovogodišnjeg, počinje komunikacija u vezi sa organizacijom narednog izdanja Festivala MESS.

“Nadamo se da ćemo naredne godine imati priliku uživati u MESS-u bez ikakvih ograničenja, ali opet, ponavljam, to zavisi i od nas, naše odgovornosti, i svakako od ekonomske situacije koja je uvijek, možda i najvažniji, faktor kada je festival MESS u pitanju”, zaključuje  Nihad Kreševljaković.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada