Narodno pozorište Sarajevo slavi sto godina rada i djelovanja

Uz predstave koje se igraju u sklopu 61. MESS-a, tokom oktobra će biti upriličena i ‘Gala opera’ te premijera ‘Protekcije’ Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića.

Tokom oktobra publici se na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo nudi bogat izbor predstava i koncerata (Fena)

Narodno pozorište Sarajevo slavi veliki jubilej – sto godina rada i djelovanja, u povodu kojeg će, kroz bogat repertoar, biti epicentar kulturnih dešavanja u oktobru, javlja Fena.

U sklopu 61. izdanja Festivala MESS na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo od 1. do 6. oktobra bit će izvedene četiri predstave.

Na otvorenju, u petak, bit će postavljena drama Čehovljeva prva predstava u produkciji Dead Centra iz Dublina i režijskoj postavci Bena Kidda i Busha Moukarzela. Dramska predstava Narodnog pozorišta Sarajevo Snijeg, koju je po motivima istoimenog romana nobelovca Orhana Pamuka režirao Dino Mustafić, na repertoaru je u nedjelju, 3. oktobra. Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisale su Bojana Vidosavljević i Emina Omerović.

Dan kasnije, na programu MESS-a naći će se predstava Narodnog pozorišta Tuzla Kreketanje, rađena po tekstu Almira Bašovića, a u režiji Aleša Kurta. Beogradsko dramsko pozorište sarajevskoj publici predstavit će se sa predstavom Čitač, autora Fedora Šilija i rađenu po motivima romana Bernharda Schlinka. Predstava u režiji Borisa Liješevića igra se u srijedu, 6. oktobra.

Gala opera

Događanja će biti nastavljena već u subotu, 9. oktobra kada je, u okviru festivala 27. Sarajevske večeri muzike, predviđen koncert “Gala opera” posvećen stogodišnjici rada i djelovanja Narodnog pozorišta Sarajevo, u izvedbi solista i hora Opere i uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati Dario Vučić.

Ekskluzivni gosti “Gala opere” bit će Ivana Lazar, Željko Lučić, Mikheil Sheshaberidze i Ivo Lipanović, koji će nastupiti uz soliste Opere Ivana Šarića, Ademu Pljevljak-Krehić, Amira Saračevića, Denisa Isakovića, Katarinu Kikić, Leonarda Šarića i Marka Kalajanovića.

I Nušićeva ‘Protekcija’ na sceni

Predstava Protekcija autora Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 21. oktobra, u sklopu “Dana europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Adaptaciju teksta i songove potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenske pokrete Amila Terzimehić, dok je Marijela Hašimbegović scenografkinja, a za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi će igrati Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Reprizna izvođenja Nušićeve Protekcije planirana su za petak i subotu, 22. i 23. oktobra.

Izvor: Agencije