Uspješno dvostruko izdanje BITEF-a u pandemijskim uvjetima

Publika BITEF-a imala je priliku pogledati 12 predstava iz Belgije, Francuske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Irana, Austrije, Meksika i Čilea.

Predstava 'Cement Beograd' reditelja Sebastijana Horvata (Foto: Dragana Udovičić)

Dvostruko 54. i 55. izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF) zatvoreno je repriznim izvođenjem predstave Fleš na sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Nakon izvođenja predstave-instalacije francuskog umjetnika Franka Vigrua, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada o kojima je odlučivao međunarodni žiri festivala u sastavu Shermin Langhoff (umjetnička direktorica pozorišta “Maxim Gorki” iz Berlina), Lucia van Heteren (viša predavačica i pozorišna kritičarka, Holandija), Agata Juniku (teatrologkinja i docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu), Cecilia Djurberg (pozorišna i plesna kritičarka i novinarka iz Švedske) i Jovana Tomić (pozorišna rediteljica, Srbija).

Zbog činjenice da je ovogodišnje izdanje festivala bilo dvostruko, žiri je odlučio da u svakoj kategoriji dodijeli po dvije nagrade. Predsjednica žirija Shermin Langhoff je saopćila odluku žirija, po kojoj je Grand prix “Mira Trailović” za najbolju predstavu u cjelini ravnopravno pripao dvjema predstavama, Opčinio sam te, iranskog koreografa Ehsana Hemata, i Cement Beograd, u režiji Sebastijana Horvata.

‘Višnjik u višnjiku’ reditelja Bobe Jelčića

Specijalna nagrada “Jovan Ćirilov” također je ravnopravno dodijeljena za dva ostvarenja: Farm Fatale u režiji Philippea Quesnea i Višnjik u višnjiku u režiji Bobe Jelčića.

Dvostruko izdanje festivala

Politikin žiri, u čijem su satavu bili reditelji Haris Pašović i Ana Tomović, potom Gordana Popović, urednica Kulturne rubrike, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin, odlučio je da se 43. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodijeli Wimu Vandekeybusu za predstavu Tragovi i Bobi Jelčiću za predstavu Višnjik u višnjiku.

Nagrađena je i predstava ‘Tragovi’ Wima Vandekeybusa (Foto: Danny Willems)

Umjetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica saopćio je Nagradu publike za predstavu Kao da kraj nije ni sasvim blizu autorskog tandema Maja Pelević i Nikola Zavišić.

Dvostruko izdanje Bitefa (54. i 55.) održano je pod sloganom Na ivici budućnosti. U toku festivala publika je imala priliku pogledati 12 predstava iz Belgije, Francuske, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Irana, Austrije, Meksika i Čilea.

Centralna tema festivala je bila vezana za pojam posthumanizma, u smislu vizije svijeta koji bi u budućnosti mogao da bude manje antropocentričan, između ostalog, zahvaljujući i ekološkim katastrofama za koje smo sami odgovorni, saopćeno je.

BITEF je ove godine održan u gotovo nemogućim okolnostima usljed pandemije COVID-a 19, navode organizatori. Ipak, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, BITEF je uspješno priveden kraju.

Izvor: Agencije

Povezane

Na otvorenju festivala u dvostrukom izdanju, jer prošle godine zbog pandemije nije održan, govorila je Svetlana Bojković poručivši da je ljudima u doba novog normalnog ostala samo higijena uma i duha.

Published On 16 Sep 2021

Pedeset četvrti i pedeset peti Bitef festival će se održati u Beogradu od 13. do 25. septembra ove godine, uz predstave vodećih svjetskih reditelja i koreografa.

Published On 23 Jul 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO