‘Moulin Rouge!’ i ‘The Inheritance’ dobitnici najprestižnijih Tony nagrada

‘Moulin Rouge!’, mjuzikl temeljen na filmu iz 2001. godine, osvojio je 10 nagrada na godišnjoj dodjeli američkih pozorišnih nagrada održanoj u New Yorku.

Nijedna predstava nominirana za nagradu 'Tony' trenutno ne igra na Broadwayu, niti se planira vratiti (EPA)

Predstava o AIDS-u The Inheritance i mjuzikl Moulin Rouge! osvojili su najveće počasti na dodjeli nagrada Tony, godišnjoj dodjeli američkih kazališnih nagrada održanoj u New Yorku. Svečanost je, kako javlja Reuters, promovirala povratak kazališta uživo i pozivala na bolje mogućnosti za afroameričke pisce i izvođače.

“Ova večer je kao povratak kući. Svjetla su upaljena, mi smo ovdje, vratili smo se”, rekla je voditeljica Audra McDonald.

Dodjela nagrada Tony nije održana 2020. godine zbog pandemije, koja je zatvorila nastupe uživo na 18 mjeseci.

Mnoge velike predstave, uključujući Hamilton, Kralj lavova i Wicked imale su emocionalna ponovna otvaranja ranije ovog mjeseca te su obilježena suzama i radošću na pozornici i izvan nje. Publika mora biti potpuno cijepljena i potrebne su maske.

“Prošlo je više od godinu dana, ali nagrade Tony su ovdje”, pjevala je zvijezda Hamiltona Leslie Odom Jr, otvarajući specijalnu TV emisiju pod nazivom “Broadway se vratio” (Broadway's Back) u kojoj su se pojavile zvijezde poput Johna Legenda, Jakea Gyllenhaala, Chite Rivere i Sir Andrewa Lloyda Webbera.

Ukupno 10 nagrada za mjuzikl Moulin Rouge!

Moulin Rouge! The Musical, temeljen na filmu iz 2001. godine, osvojio je 10 nagrada, uključujući za najbolji mjuzikl te za glavnog glumca Aarona Tveita.

Koproducentica mjuzikla Moulin Rouge! Carmen Pavlovic rekla je kako je svaka predstava zaslužila nagradu nakon teških 18 mjeseci.

Nasljedstvo (The Inheritance), portret homoseksualnog života u 21. stoljeću, proglašen je najboljom predstavom i osvojilo je još dva Tonyja, a dramatičar Matthew Lopez, koji je portorikanskog porijekla, okupljenima je uputio apel.

“Ovo je 74. nagrada Tony, a ja sam tek prvi Latino pisac koji je pobijedio u ovoj kategoriji”, rekao je Lopez. “Ovo se mora promijeniti. Mi smo živahna zajednica. Imamo toliko priča za ispričati. One su u nama, žele izaći van”.

Vojnička igra (Soldier's Play), o ubojstvu afroameričkog vojnika u bazi američke vojske 1944. godine, osvojila je nagradu za najbolje ponovno izvođenje predstave.

Ipak, bila je to razočaravajuća noć za Igru robova (Slave Play), provokativnu predstavu o rasi i seksualnosti koja je u nedjeljnu ceremoniju ušla s vodećih 12 nominacija, ali nije osvojila nijednu.

Nijedna predstava ne igra na Broadwayu

“Stol mora biti veći”, rekao je redatelj Vojničke igre Kenny Leon, poručivši kako se Broadway mora bolje potruditi da podigne afroameričke glasove.

Neprofitna, antirasistička udruga Broadway Advocacy Coalition koja se bori za povećanje raznolikosti u kazalištu, dobila je počasnu nagradu.

U TV specijalu uživo su izvođene pjesme i plesne točke iz mnogih predstava, uključujući Jagged Little Pill, Ain't Too Proud, American Utopia, a neke od izvođačica su bile i Idina Menzel i Kristen Chenoweth, izvorne zvijezde mjuzikla Wicked.

Božićna priča (A Christmas Carol), scenska adaptacija s glazbom iz romana Charlesa Dickensa, osvojila je pet nagrada, dok je Adrienne Warren osvojila nagradu za najbolju glumicu u mjuziklu za ulogu rock pjevačice Tine Turner u Tina – The Tina Turner Musical.

Nijedna predstava nominirana za nagradu Tony trenutno ne igra na Broadwayu, niti se planira vratiti.

Izvor: Agencije