Građani Somalije na javnoj filmskoj projekciji nakon 30 godina

Gledaoci su morali proći kroz nekoliko kontrolnih punktova kako bi stigli do strogo čuvane ‘zelene zone’ u kojoj se nalaze pozorište, predsjednička palata i parlament.

Dva kratka filma somalijskog reditelja Ibrahima CM prikazana su u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Mogadishu (AFP)

Građani Somalije imali su priliku da uživaju u prvoj javnoj filmskoj projekciji u posljednjih 30 godina, javlja BBC, ocjenjujući kako to budi nadu u kulturni preporod u toj ratom razorenoj zemlji.

Dva kratka filma somalijskog reditelja Ibrahima CM prikazana su u Narodnom pozorištu u glavnom gradu Mogadishu, u kojem se nalazilo strogo osiguranje jer je taj objekt ranije bio meta bombaša samoubice.

Pozorišni reditelj Abdikadir Abdi Yusuf je rekao kako je to bila “historijska noć za narod Somalije”, prenosi Tanjug.

Za dva filma 10 dolara

Gledaoci filmova platili su 10 dolara za gledanje dva filma, a morali su proći kroz nekoliko kontrolnih punktova kako bi stigli do strogo čuvane “zelene zone”, u kojoj se nalaze pozorište, kao i predsjednička palata i parlament.

To pozorište su izgradili kineski inženjeri kao poklon kineskog lidera Mao Zedonga 1967. godine. Zatvoreno je 1991. godine na početku građanskog rata i korišteno je kao baza za vojskovođe koje su se borile oko glavnog grada.

Kada je ponovo otvoreno 2012. godine, zgradu su odmah digli u zrak pripadnici Al-Shababa.

Izvor: Agencije

Povezane

Za ogroman broj stanovnika na svijetu posljedice zatopljenja su stvarnost. U Somaliji je, zbog suše, više od dva i po miliona ljudi moralo napustiti domove jer je zemljište koje su obrađivali postalo neplodno, a stoka svakodnevno umire usljed nedostatka vode i hrane.   

Published On 26 Jan 2020
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO