Rusija će snimati film u svemiru

Radnja filma ‘Izazov’ se vrti oko liječnice koja nije imala nikakve veze s istraživanjem svemira niti je o tome ikad razmišljala, no ponuđeno joj je da otputuje na ISS.

Glumica Julija Peresild, kosmonaut Anton Škaplerov i režiser Klim Šipenko (EPA)

Ruska posada koju čine dvojica kosmonauta i dvoje filmskih profesionalaca početkom sljedećeg mjeseca trebala bi poletjeti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) radi snimanja prvog filma u svemiru, najavili su ruski filmaši.

Četvorka bi u svemir trebala biti lansirana 5. listopada letjelicom Sojuz MS-19 koja će stići do ISS-a, prenosi Reuters.

Lansiranje će uslijediti samo tri tjedna nakon slanja raketnog broda SpaceX s prvom potpuno civilnom američkom posadom u trodnevnu privatnu misiju prema Zemljinoj orbiti.

Nastavak je to desetljećima dugog natjecanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u osvajanju svemira, konstatira britanska agencija.

I profesionalni kosmonauti u filmu

“U ovome se filmu radnja vrti oko jedne obične osobe, liječnice koja nije imala nikakve veze s istraživanjem svemira niti je o tomu ikad razmišljala, no ponuđeno joj je da otputuje na ISS. S obzirom na to da je kirurginja morat će operirati kozmonauta, previše bolesnog da se vrati na Zemlju i spasit će mu život”, otkrio je novinarima redatelj i glumac Klim Šipenko (37) uoči odlaska posade na kosmodrom Bajkonur u Kazahstanu.

U filmu će biti prikazani i profesionalni kosmonauti koji će biti sastavni dio posade.

“Neću glumiti u filmu, no morat ću se potruditi da shvatim na koji se način film snima na jednome tako neobičnom mjestu – u svemiru”, rekao je zapovjednik Anton Škaplerov.

Ruska svemirska agencija Roskosmos objavila je da želi svemir približiti širem sloju ljudi.

Glavna glumica: Za strah je malo prekasno

Radni naziv drame je Izazov, glavna glumica u filmu Julija Peresild (36) novinarima je otkrila kako je morala naučiti kako će biti i šminkerica i kostimografkinja.

“To neće biti jednako kao što bi bilo na Zemlji, no dat ćemo sve od sebe. Spremni smo. Za strah je malo prekasno jer smo već daleko odmaknuli. Pred nama je Bajkonur i još puno toga što treba napraviti i, iskreno, jednostavno nemam vremena strahovati”, kazala je na konferenciji za novinare.

Redatelj Šipenko, visok 190 centimetara, dodaje da mu visina nije išla u prilog u sklopu obuke unutar letjelice i da mu predstojeće putovanje neće biti pretjerano ugodno.

No kaže da će u budućnosti više razmišljati o prostoru: “Dobro je, sada ću letjeti u svemir u uvjetima kakvi jesu, no kad se odlučimo na snimanje nastavka filma – o putovanju na Mars, obećali su mi više prostora.”

Izvor: Agencije

Povezane

Upliv privatnog kapitala u napore za osvajanje svemira može biti dobra stvar za cijelo čovječanstvo.

Published On 07 Aug 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO