Preminuo televizijski voditelj i kompozitor Minja Subota

Minja Subota bio je autor brojnih televizijskih emisija, među kojima je najpoznatija bila ‘Muzički tobogan’, a napisao je i knjigu ‘Kako smo zabavljali Tita’.

Zbog predanog rada s djecom Minja Subota je dobio brojne nagrade i priznanja (Marko Mrkonjić / Pixsell)

Televizijski voditelj i kompozitor Minja Subota preminuo je u 83. godini, objavila je agencija Tanjug.

Beogradski mediji pišu da je Subota umro nakon teške bolesti s kojom se duže vreme borio.

Subota je prije šest dana hitno prevezen na pulmologiju zbog pogoršanja stanja, javila je Beta.

Nakon pružene pomoći, prenosi Tanjug, Subota je bio u stabilnom stanju.

Autor brojnih televizijskih emisija

Minja Subota bio je autor brojnih televizijskih emisija, među kojima je najpoznatija bila Muzički tobogan, koja je emitirana punih 18 godina. Ta serija obarala je rekorde gledanosti i bila vrlo popularna u tadašnjem televizijskom programu.

Napisao je i knjige Kako smo zabavljali Tita i Muzičke priče iz naše bolje prošlosti.

Zbog predanog rada s djecom, podsjeća Oslobođenje, dobitnik je brojnih nagrada, a njegove pjesme  za djecu su sastavni dio muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Osim aktivnosti u muzičkim udruženjima, osnovao je brojne festivale pjesama za djecu u bivšoj Jugoslaviji, a bavio se i dobrotvornim radom.

Rođen u Sarajevu

Minja Subota rođen je u Sarajevu 8. oktobra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok glazbe Srbije i Udruženja samostalnih umjetnika fotografije (USUF) Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu, gdje je pohađao nižu i srednju muzičku školu, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao je diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor potpisao je brojne hitove popularne zabavne glazbe i šansone, a kao vokalni solist snimio desetke ploča u bivšoj Jugoslaviji i nekadašnjem Sovjetskom savezu.

Njegove su kompozicije izvođene i nagrađene na mnogim festivalima od Beogradskog proleća, Melodija Jadrana do zagrebačkog Festivala zabavne glazbe.

Izvor: Agencije

Povezane

Teško da ima neko iz generacija do sredine ‘90-ih ko ne pamti serije poput Nedjeljnog zabavnika Televizije Sarajevo, Muzičkog tobogana Televizije Novi Sad ili kasnijih Fazona i fora te Metle bez drške. Ovakvog programa na javnim servisima zemalja regije sve je manje ili ga uopće nema. Zamijenili su ga uvezeni crtani filmovi s mnogo nasilja, videoigrice i reality programi. Knjige je zamijenio […]

Published On 25 Dec 2015
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO