Filmovi Aline Gorlove i Marte Popivode najbolji na Beldocsu

Ukrajinska rediteljica dobila je nagradu za film ‘Ova kiša će zauvijek padati’, dok je u srpskoj selekciji pobijedio film ‘Pejzažima otpora’.

Beldocs je zatvoren njemačkim filmom 'Draga djeco budućnosti' (Tanjug)

Festival Beldocs završen je dodjelom nagrade za najbolji međunarodni dokumentarni film Ukrajinki Alini Gorlovoj za ostvarenje Ova kiša će zauvijek padati, dok je u srpskoj selekciji pobijedila Marta Popivoda sa filmom Pejzažima otpora, javlja Tanjug.

“Bilo mi je veoma važno da pokažem moj film ovdje, u Srbiji. Vi ste takođe iskusili rat, kao i mi u Ukrajini, i u Siriji. Sigurna sam da svi shvataju kako je rat zapravo samo ružna stvar, koja više ne bi smjela da se ponovi”, izjavila je Gorlova.

Prema obrazloženju žirija, u kojem su bili Marija Stojnić, Yun-hua Chen i Igor Marković, nagrada je među 11 ostvarenja u Međunarodnoj takmičarskoj selekciji pripala Gorlovoj jer u njenom filmu “prizori putovanja jednog čovjeka iz rata u rat […] otkrivaju provaliju nad kojom je istkana historija svijeta”.

Posebno priznanje međunarodnog žirija dobio je “mističan, poetičan i sanjiv” belgijski film Holgut, rediteljke Liesbeth De Ceulaer, koji “lebdi od dječjih uspavanki do dubokog šamanskog doživljaja”.

Popivoda: Nagrada je ogromna čast

Na svečanosti u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, nakon što je njen film proglašen za najbolji dokumentarac Srpskog takmičarskog programa, Popivoda je rekla da je “ogromna čast dobiti jednu ovakvu nagradu na Beldocsu i naravno kod kuće, u Beogradu”.

Marta Popivoda radila je na svom filmu skoro 10 godina (Tanjug)

Popivoda je rekla da je nagrada posvećena glavnoj protagonistkinji njenog filma partizanki Sonji, koja “nažalost više nije sa nama, koja nas je naučila šta znači transgeneracijska solidarnost i ljubav”.

Njen film bilježi putovanje kroz sjecanja antifašističke aktivistkinje i borkinje Sonje Vujanović (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je ubrzo po izbijanju rata uhapšena i deportovana u koncentracioni logor Auschwitz.

Članovi žirija Aleksandra Milovanović, Tristan Prilmaegl i Vuk Perović nagradili su Pejzaže otpora u konkurenciji sedam srpskih dokumentaraca, jer “svojom empatijskom toplinom i optimističnim tonom može da se nosi sa prošlim traumatičnim iskustvima”.

Žiri je nagradu za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodijelio Sari Preradović za film Koreni, a nagradu za najbolju montažu su dobile Ana Žugić i Olga Košarić za film Telenovela sivo u koloru.

Festival pod sloganom ‘Reality Check’

Posebno priznanje žiri je dodijelio filmu Dida, autora Nikole Ilić i Corina Schwingruber Ilić, koji je ocijenjen kao “nepokolebljivo iskren porodični prikaz koji miješa komediju i tragediju u ličnom svjedočenju reditelja”.

Nagrada za najbolji kratki film 14. Beldocsa pripala je Olgi Lukovnikovoj za film Moj teča Tudor, a članovi žirija Nil Jang, Iva Plemić Divjak i Josip Lukić su posebno priznanje dodijelili filmu U plitkoj vodi reditelja Mareka Moučke iz Slovačke.

Nagradu za najbolji film u selekciji “Beldocs Teen” dodijeljen je Anđeli i Davoru Rostuharu za Ljubav oko svijeta, dok je žiri te kategorije Posebnim priznanjem nagradio Tinejdžerske priče iz karantina, koji potpisuju Marie-Pierre Jaury i Charlotte Ballet-Baz.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs održan je od 9. do 16. septembra u Beogradu, pod sloganom “Reality Check”, a zatvorilo ga je ostvarenje “Beldocs Teen” programa Draga djeco budućnosti, mladog njemačkog reditelja Franza Boema.

Izvor: Agencije

Povezane

Septembar, tradicionalno mjesec filmskih smotri, ove je godine donio posebne izazove. Pandemija korona virusa gotovo je onemogućila bilo kakvo planiranje. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs ove je godine održan, kako organizatori kažu, i offline i online. Pod povećalom publike, u specijalnom programu, bilo je istraživačko novinarstvo. 

Published On 10 Sep 2020
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO