Zafranović predstavio Porfiriju novi film o Jasenovcu

‘Tema apsolutnog zla, čija je manifestacija logor u Jasenovcu, jedna je od vječnih umjetničkih tema’, napisao je Porfirije na Instagramu.

Porfirije je pozvao 'sve koji imaju mogućnost da pomognu realizaciju Zafranovićevog filma (Instagram/screenshot)

Redatelj Lordan Zafranović predstavio je novu verziju scenarija za film o stradanju u logoru Jasenovac, a koji je rađen na osnovu teksta Arsena Diklića Djeca Kozare, patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i ministrici kulture Srbije Maji Gojković, javio je Tanjug.

Informaciju je na svom Instagram profilu objavio patrijarh Porfirije, navodeći kako je on i inicirao susret.

„Tema apsolutnog zla, čija je manifestacija logor u Jasenovcu, jedna je od večnih umetničkih tema koja nikada neće biti do kraja iscrpljena“, napisao je Porfirije.

Uz to, pozvao je „sve koji imaju mogućnost“ da pomognu realizaciju filma.

Sumnje u originalnost

O Zafranovićevom filmu posvećenom stradanju u Jasenovcu počelo se intenzivno govoriti nakon što je Predrag Antonijević završio film Dara iz Jasenovca, kojeg je Srbija nominirala kao svog kandidata za nagradu Oscar.

Još dok je sniman film, Zafranović je u gostovanju na Radio Beogradu posumnjao u originalnost scenarija.

„Uzeli su moju temu, istu djevojčica koja se kod mene zove Rada nazvali su Dara, i utjecajem politike s najvišeg političkog vrha on je dobio taj film“, ukazao je Zafranović za Jutarnji list.

Podudarnosti i sličnosti dva scenarija

Potom su reagirali mnogi, među ostalim i Biljana Srbljanović, profesorica na beogradskoj Akademiji dramskih umjetnosti, navodeći nevjerojatnu podudarnost i sličnost velikih dijelova Dare iz Jasenovca i Djece s Kozare.

Zafranović je najavio tužbu protiv Antonijevića zbog mogućeg plagijata, a ovaj mu je odgovorio tužbom za klevetu.

„Scenario nema nikakve veze, jednostavno su to isti istorijski događaji. Sve je to čisto kao suza […] Mogu samo reći da je Zafranović tužen, idemo na sud“, rekao je Antonijević.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada