Sarajevska hagada predstavljena publici u Madridu

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće ‘Rabic’, te monografija o Sarajevskoj hagadi.

Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Židovi Sefardi, prije nekoliko stoljeća (Fena)

Izložba “Sarajevska hagada” otvorena je u Madridu u suradnji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Španjolskoj u Madridu i Centra Sefardi, javlja Fena.

Na izložbi su predstavljene 52 grafike iz Hagade ukrašene zlatom i faksimil izdanje izdavačke kuće “Rabic”, te monografija o Sarajevskoj hagadi. Naredna tri mjeseca, koliko će izložba biti otvorena u Centru Sefardi, stalno će biti prikazivan i dokumentarni film o Sarajevskoj hagadi.

U obraćanju zvanicama prigodom otvaranja izložbe, bosanskohercegovačka veleposlanica u Španjolskoj Danka Savić je istaknula da se tom postavkom željela približiti ljepota i vrijednost jedne prelijepe, izuzetne i jedinstvene knjige u zemlji odakle ona i potiče.

Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli Židovi Sefardi, prije nekoliko stoljeća.

Sarajevska hagada je danas dio cjelokupne, multikulturalne bh. tradicije i zajedničke historije na koju smo jako ponosni i duboko je utkana u identitet grada, u kojem je proteklih vijekova našla svoj dom”, naglasila je veleposlanica Savić.

Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja

Podsjećajući na to da je Sarajevo sačuvalo Hagadu od ratnih razaranja, veleposlanica je naglasila da  ona danas svjedoči i o tome da Bosna i Hercegovina i njen glavni grad istrajavaju na očuvanju svoje tradicije, otvorenosti, jedinstva u različitosti.

O Sarajevskoj hagadi, njenom značaju te o tome kako je sačuvana u ratu govorili su predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci te izdavač Goran Mikulić.

Na izložbi održanoj uz poštivanje epidemioloških mjera, zbog kojih je broj nazočnih bio ograničen, bili su prisutni predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Španjolske, veleposlanici, diplomate te predstavnici nekoliko udruga.

U narednom razdoblju, Veleposlanstvo BiH u Madridu planira organiziranje više promocija Sarajevske hagade, od kojih će jedna biti i u Toledu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izvor: Agencije