Francuskom filmu ‘Događaj’ Zlatni lav na festivalu u Veneciji

Film režiserke Audrey Diwan je priča o studentkinji koja se 1963. godine u Francuskoj bori sa neželjenom trudnoćom i traži način da abortira.

Audrey Diwan je šesta žena koja je režirala film, proglašen za najbolji u Veneciji (AP)

Francuski film Događaj (L'Evenement) režiserke Audrey Diwan osvojio je Zlatnog lava, glavnu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Srebrnog lava na 78. festivalu u Veneciji, koji je sinoć završen dodjelom nagrada, dobio je film Božja ruka (E stata la mano di Dio) Paola Sorentina.

U konkurenciji za glavnu nagradu, koja je često dobar indikator šanse za dobijanje američkog Oskara, bio je 21 film.

Film Događaj je priča o studentkinji koja se 1963. godine u Francuskoj bori sa neželjenom trudnoćom i traži način da abortira.

Žestoka konkurencija

Audrey Diwan je šesta žena koja je režirala film, proglašen za najbolji u Veneciji.

Konkurencija je ove godine bila žestoka, a u takmičarskom programu su se našli i dobro prihvaćeni filmovi Moć psa (The Power of the Dog) Jane Campion, Paralelne majke (Parallel Mothers) Pedra Almodovara i Izgubljena ćerka (The Lost Daughter) Maggie Gyllenhaal.

Srebrnog lava za najbolju režiju dobila je Jane Campion za film Moć psa, a “Volpi Cup”, namijenjen najboljoj glumici, pripao je Penelope Cruz, za ulogu u Almodovarovom djelu Paralelne majke.

Maggie Gyllenhaal je osvojila nagradu za najbolji scenario za adaptaciju romana Izgubljena kćerka Elene Ferrante iz 2008. godine. To je prvi film koji je Gyllenhaal režirala i prvi za koji je napisala scenario.

Izvor: Agencije