Mladi na AJB DOC-u uče kako snimiti film pametnim telefonom

S odabranim učesnicima na treningu ‘Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom’ radi Pulitzerom nagrađeni fotoreporter Damir Šagolj.

Pametni telefon ili neki od malih aparata koje svi koristimo, pored očiglednih ograničenja, ima bezbroj prednosti, kaže Šagolj (Al Jazeera)
Pametni telefon ili neki od malih aparata koje svi koristimo, pored očiglednih ograničenja, ima bezbroj prednosti, kaže Šagolj (Al Jazeera)

Uz projekcije AJB DOC Film Festivala, koji se održava od 10. do 14. septembra u Sarajevu i na internetu, traje i trodnevni trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom”.

S odabranim učesnicima na treningu radi Pulitzerom nagrađeni fotoreporter Damir Šagolj.

“Pametni telefon ili neki od malih aparata koje svi koristimo, pored očiglednih ograničenja, ima bezbroj prednosti. Ako taj uređaj posmatramo isključivo kao alat koji će nam pomoći u onome što želimo uraditi, bio to film, novinska reportaža ili nešto drugo, onda nam je u većini slučajeva ono što ti mali alati pružaju i više nego dovoljno. Na ovom treningu govorimo upravo o tome kako pametne telefone koristiti u svrhu storytellinga”, kaže Šagolj.

Ovaj trening osmišljen je kako bi studentima filmskih akademija, mladim novinarima i producentima dao pregled načina na koji se mogu baviti sadržajem koristeći se pametnim telefonom pri snimanju dokumentarnog filma.

Šta se mijenja u formi filma kad uključimo pametni telefon

Među učesnicima treninga je i Mirela Salihović iz Crne Gore, studentica na Akademiji scenskih umjetnosti, čiji je kratki film Reci mi nešto lijepo prikazan na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala.

“Prijavila sam se na ovaj trening jer me zanimalo šta se to mijenja u strukturi i formi filma kada uključimo pametni telefon, zanimalo me da li u tom slučaju postoji ekipa i kako se ona organizuje”, kaže Salihović, dodajući da će joj znanje i iskustvo koje je stekla na treningu mnogo značiti u daljnjem radu.

Mlada novinarka iz Banje Luke, Brankica Smiljanić kaže da se već bavi multimedijom te da je učešće na ovom treningu za nju bio logičan slijed događaja.

“Snimam kratke videopriloge za Deutsche Welle i zajedno sa kolegama sa DW-a radila sam na snimanju kratkog dokumentarca. Ogromna je čast biti dio ovog treninga, jer nam je predavač Damir Šagolj, dobitnik Pulitzerove nagrade. Ne sumnjam da ću mnogo da naučim i vidim sebe u budućnosti kako samostalno snimam dokumentarac. Ovo je jedna stepenica više ka tome”, rekla je Smiljanić.

Nikolina Dikić na ovaj trening u Sarajevu stigla je iz Novog Sada.

“Snimanje pametnim telefonima mi deluje inovativno i zanimljivo. Obično postoji stigma da se može snimati samo profesionalnim kamerama i drago mi je da ova radionica razbija tu stigmu”, ističe Dikić.

Snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom

Nakon treninga svim učesnicima bit će dodijeljeni certifikati Al Jazeera Media Institutea. Također, učesnici će od završetka treninga imati 30 dana za razradu ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom. Po isteku tog roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu u iznosu 1.500 eura, nagradu Samsunga kao partnera treninga te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Snimljeni dokumentarni film dobit će i mogućnost prikazivanja na sljedećem izdanju AJB DOC Film Festivala u okviru nove selekcije “Smart Doc”.

Trening je organizovao Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO