I bez budžeta, Festival autorske poetike bit će održan

Na festivalu, koji traje do ponedjeljka, bit će izvedeno sedam predstava koje konkurišu za pet nagrada.

Festival će ove godine biti održan u skromnijem izdanju zbog nezavidne finansijske situacije u kojoj su se našli organizatori (Fena)

Mostarski teatarski festival – Festival autorske poetike bit će otvoren u petak uvečer na Memorijalnoj sceni 2532, javlja Fena.

“Festival će ove godine biti održan u skromnijem izdanju zbog nezavidne finansijske situacije, jer postojanje Mostarskog teatra mladih (eMTeeM) i dalje je ignorisano od struktura vlasti u Mostaru”, navode iz eMTeeM-a.

Na festivalu, koji traje do ponedjeljka, bit će izvedeno sedam predstava koje konkurišu za pet festivalskih nagrada. Četiri su ravnopravne nagrade “Mravac” za umjetnički stav u bilo kom elementu umjetnosti teatra, a bit će dodijeljena i nagrada za najbolju dramaturgiju koja od ove godine nosi ime po Ljubici Ostojić, preminuloj dugogodišnjoj dramaturginji saradnici Mostarskog teatra mladih. Direkcija festivala po prvi put ove godine dodijelit će i nagradu za umjetničku hrabrost.

Na otvaranju festivala publika će moći pogledati predstavu domaćina Pusta zemlja, urađenu po čuvenoj istoimenoj poemi T. S. Eliota.

Predstava po Eliotovoj poemi

Pusta zemlja je duga poema koja je široko priznata kao jedna od najpoznatijih poema 20. vijeka i najznačajnije djelo moderne poezije. Objavljena je 1922. godine.

Eliotova poema predstavlja legendu o Svetom gralu i Kralju Ribaru u kombinaciji sa prikazom savremenog britanskog društva. Eliot ukazuje na mnoge književne i kulturne aluzije iz Zapadnog kanona, budizma i hinduističkih Upanišada i zato mnogi kritičari i naučnici smatraju ovu poemu mračnom, navode organizatori.

Predstava govori kako je poemu pročitao eMTeeM i doveo je u vezu s društvom u kojem živimo, saopćeno je u najavi otvorenja festivala.

U predstavi igraju: Sara Kljajić, Sarah Sarić, Irma Lipovac, Miran Bečević, Kemo Krpo, Haris Pašić, Adnan Bratić, Tarik Begović i Anes Mušić, a režiju potpisuje Sead Đulić.

Ulaz je slobodan.

‘Budžet festivala doslovno 0,00 konvertibilnih maraka’

“Večerašnje igranje eMTeeM-ove predstave Pusta zemlja na otvaranju festivala je više od teatra. I festival, i njegovo postojanje, i večerašnja izvedba predstave, snažan su bunt mladih ljudi protiv ignorisanja kojim ih se želi ušutkati”, navode organizatori.

Ukazuju kako je “budžet festivala doslovno 0,00 konvertibilnih maraka”, ali i napominju kako će festivala biti, “skromnijeg nego što želimo i po obimu manjeg, ali neće se ugasiti, kako su mu namijenile neke više sile koje misle da vladaju našim životima”.

Od 1975. godine, kada je održan prvi festival pa do danas, tradicija nikada nije prekidana, navode iz eMTeeM-a.

“I u najtežim okolnostima festival je trajao i dešavao se. Dva su čak održana van Mostara. Neki su održani isključivo uz pomoć teatarskih prijatelja koji su dolazili u Mostar isključivo o svom trošku, ali sa vjerom da je ovu iskru teatarske vatre u Mostaru važno sačuvati”, napominju u Mostarskom teatru mladih.

Izvor: Al Jazeera i agencije