SFF otvaraju filmovi ‘Deset u pola’ i ‘Pisma s krajeva svijeta’

Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. avgusta 2021. godine

Radnja filma 'Deset u pola' odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija (Ustupljeno Al Jazeeri)
Radnja filma 'Deset u pola' odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija (Ustupljeno Al Jazeeri)

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma u petak, 13. avgusta, bit će otvoren 27. Sarajevo Film Festival, odnosno filmom Danisa Tanovića Deset u pola i omnibusom Pisma s krajeva svijeta filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog režisera Bele Tarra.

Oba filma su netom završena i autori su učinili sve da bi bili ekskluzivno prikazani pred festivalskom publikom, navodi Anadolija.

Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu Stari grad.

Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar.

Svjetska premijera

Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na režisere iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Omnibus Pisma s krajeva svijeta svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Omnibus je međunarodna hronika prvih dana zaključavanja usljed COVID-19 u 14 privatnih kućnih filmova.

Djelo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Bele Tarra u Sarajevu. Režiseri su Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega.

Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. avgusta 2021.

Izvor: Agencije

Povezane

Danas završava 26. izdanje Sarajevo Film Festivala. Nagrade najboljim filmovima  dodijeljene su sinoć, a organizatori su zadovoljni jer je putem online platformi Festival zabilježio rekordnu gledanost. Ipak, nadaju se da je ovo bilo posljednje izdanje SFF-a u kojemu su kina bila zatvorena za publiku.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO