Ususret novom izdanju AJB DOC Film Festivala

Od 10. do 14. septembra u Sarajevu i online gledajte najbolje dokumentarne filmove.

Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentarnih filmova na četvrtom izdanju Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans vraća se u kinosale.

Također, program će biti dostupan i putem digitalne platforme na oficijelnoj festivalskoj web-stranici.

Kako su organizatori saopćili, svi dokumentarni filmovi na ovoj platformi moći će se pogledati bez registracije.

Tema vodilja Četvrtog AJB DOC Film Festivala je Challenge/Izazov i simbolično je predstavljena na svim vizuelnim materijalima.

Ujedno je to poveznica za sve aktere dokumentarih filmova koji se suočavaju s izazovima, koje su nametnuli sami sebi ili im ih je društvo postavilo, ali nadrastaju ih, rješavaju i tragaju za boljim sutra te tako pokazuju da svako od nas u sebi nosi sposobnost i snagu za borbu i uspjeh.

Ispit za cijelo čovječanstvo

Ovom temom, u aktuelnom društvenom i političkom trenutku, također se želi ukazati da izazovi s kojima se društvo od početka pandemije susreće, a to je održavanja ljudskog kontakta kao ispit za cijelo čovječanstvo, mogu biti uspješno savladani.

Tako i AJB DOC Film Festival, kao projekt velikog potencijala, nedaće na svom prethodnom izdanju savladao je novim pristupom i virtuelnim prikazivanjem programa, dok izazove ovogodišnje organizacije dočekuje u kombinaciji novih rješenja i normi kakve su važile ranije.

Program tri festivalske selekcije AJB DOC Film Festivala pod pokroviteljstvom BH Telecoma i četvrte u partnerstvu sa Samsungom bit će objavljen uskoro.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, u saradnji s Centrom za kulturu Narodni univerzitet Konjic, i ove će godine gostovati u tom gradu, u okviru ‘Konjičkog kulturnog ljeta 2021’.

15 Aug 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO