Meksički reditelj Michel Franco preuzeo Počasno Srce Sarajeva

Scenaristi i producentu Michelu Francu uručeno je Srce Sarajeva kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti te podršku Festivalu.

Franco se zahvalio sarajevskom festivalu za dugogodišnju podršku u radu (Fena)

Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem 26. Sarajevo Film Festivalu (SFF), uručeno je večeras meksičkom reditelju, scenaristi i producentu Michelu Francu kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti te podršku Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, a Počasno Srce Sarajeva uručeno mu je u utorak navečer prije projekcije njegovog filma “Novi poredak”.

Emotivne posjete

Franco se zahvalio sarajevskom festivalu za dugogodišnju podršku u radu. Prisjetio se 2009. godine kada je prvi put posjetio Sarajevo, te je rekao kako je svaku posjetu glavnom gradu BiH doživio vrlo emotivno.

Film “Novi poredak” premijerno je prikazano u Veneciji u septembru 2020. godine te je tada nagrađeno Srebrenim lavom – Velikom nagradom žirija.

Osim Franca, Počasno Srce Sarajeva ove godine će biti dodijeljeno i njemačkom reditelju Wimu Wendersu, koji od početka festivala boravi u glavnom gradu BiH.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO