AJB DOC Film Festival ponovo gostuje u Konjicu

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, u saradnji s Centrom za kulturu Narodni univerzitet Konjic, i ove će godine gostovati u tom gradu, u okviru manifestacije ‘Konjičko kulturno ljeto 2021’.

[Al Jazeera]

Hercegovačka publika će od 16. do 25. augusta moći pogledati niz odličnih dokumentaraca iz domaće produkcije.

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Centrom za kulturu Narodni univerzitet Konjic, i ove će godine gostovati u tom gradu, u okviru manifestacije “Konjičko kulturno ljeto 2021“.

U ljetnom kinu bit će prikazana četiri filma, odabrana iz programa pandemijskog izdanja festivalskog programa 2020.

Filmovi domaće produkcije koji će biti prikazani u Konjicu su Portret jedne legende – Vaha, o jednom od najpopularnijih nogometaša i trenera sa naših prostora Vahidu Halilhodžiću; Džemo, film o stočaru zaljubljenom u trčanje, koje mu mijenja život iz korijena; Dream team babe, film o penzionerkama iz Ljubuškog koje oduševljavaju svojom energijom i muzičkim nastupima; Komšije, priču o ljudima koji su prisiljeni ostaviti sve i krenuti u potragu za boljim životom.

Svi filmovi prikazuju se u večernjem terminu u 20:30 sati.

Veliki interes publike

O kvalitetu odabrane selekcije govori i činjenica da je film Komšije osvojio nagradu stručnog žirija za selekciju AJB Prikazuje.

Po završetku Festivala Džemo je nagrađen Specijalnim priznanjem, kao najgledaniji film s više od 60.000 pregleda tokom pet festivalskih dana.

Organizatori Festivala saopćili su da ih je prošlogodišnji veliki interes konjičke publike podstakao da se ovo gostovanje ponovi, ali i da ostvare saradnju s drugim manifestacijama širom Bosne i Hercegovine te tako izađu ususret publici, ali i osiguraju što bolju vidljivost kvalitetnih filmova domaće produkcije.

Izvor: Al Jazeera