‘Me'med, crvena bandana i pahuljica’ Semezdina Mehmedinovića otvara Bookstan

Tokom četiri dana Festivala planirano je više od trideset događaja na kojima će se predstaviti izdanja domaćih i stranih autora.

Međunarodni festival književnosti Bookstan bit će održan od 7. do 10. jula u Sarajevu (Fena)

Ovogodišnji šesti Međunarodni festival književnosti Bookstan u organizaciji izdavačke kuće “Buybook” bit će održan od 7. do 10. jula, a tradicionalnom podnaslovu “No East – No West” dodao je još jednu frazu “Non Paper”, najavljujući time jednu od tema koja će biti u fokusu.

Od srijede do subote, programi Bookstana će biti realizirani u bašti knjižare Buybook od prijedodnevnih do večernjih sati. Tokom četiri dana Festivala planirano je više od trideset događaja na kojima će se predstaviti knjižna izdanja domaćih i stranih autora, prenosi Fena.

Govoreći o programu ovogodišnjeg izdanja “Bookstana”, Lejla Alić je između ostalog kazala da će tokom Festivala biti predstavljena knjiga “R.U.R” Kareal Čapeka. Knjiga je objavljena u okviru projekta “Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u deset knjiga” koji je podržao program Evropske unije Kreativna Evropa. Prevodilac je Hasan Zahirović. Ta promocija je prvi događaj u nizu aktivnosti Festivala i bit će održan sutra.

Također će u u okviru Festivala biti predstavljena i knjiga “Nelagoda večeri” Marieke Lucas Rijneveld. Riječ je o programu koji je podržala Ambasada Nizozemske i koji će biti uz simultani prijevod na Zoom platformi.

Francuski institut je podržao predstavljanje knjige Velibora Čolića “Knjiga odlazaka”.

“Bookstan” će zvanično u srijedu, 7. jula otvoriti predstavljanje knjige Semezdina Mehmedinovića “Me'med, crvena bandana i pahuljica” o kojoj će autor govoriti kroz razgovor sa Johnom Freemanom.

U okviru programa bit će upriličena besplatna projekcija filma “Quo vadis, Aida?” u kinu Meeting Point te program u kojem će učestvovati Ed Vulliamy, Jasmila Žbanić i Damir Šagolj.

Političke teme

Govoreći o ovogodišnjoj podtemi Festivala, Lejla Alić je kazala da su i prethodnih godina u okviru Festivala uzimali i neke aktuelne političke teme.

“Ove godine se nametnula tema “Non –paper” čisto zato što je Bosna i Hercegovina početkom godine bila predmet ovakvog  jednog dokumenta. Mi s ovim Festivalom želimo da se kao i prethodnih godina referiramo i na politička pitanja”, navela je ona.

Kao i svake godine do sada, održava se i radionica za mlade književne kritičare s temom “Kritika i književni zanat”, a voditelj radionice je Nenad Veličković.

Govoreći o tom segmentu Festivala, Veličković je ustvrdio da polaznici imaju priliku da razmijene mišljenja, iskustva te da se susretnu s predavačima kao što su Darko Cvijetić, Senka Marić, Đorđe Krajišnik i drugi. Na radionicama učestvuje 19 polaznika iz BiH, Hrvatske  i Srbije.

“Ove godine uveli smo jednu novinu. Pokušat ćemo da unutar radionice improvizujemo neku vrstu okruglih stolova na kojima će polaznici razgovarati o programima Bookstana”, podvukao je Veličković.

Novi domaći i strani naslovi

Tokom trajanja Festivala bit će predstavljeno niz novih naslova domaćih i stranih autora.

Između ostalih, to su knjige “Kapija” Medihe Šehidić, “Gravitacije” Senke Marić, “Noćna straža” Darka Cvijetića, “Ja sam” Damira Uzunovića…

Također će se sa novim naslovima predstaviti Faruk Šehić s novelom “Greta”, Adnan Žetica sa zbirkom poezije “Sve ono što u džepove nije moglo stati”, Enver Kazaz sa zbirkom poezije “Neko drugi”, Samedin Kadić s romanom “Radio Piton”, Edin Kukavica s romanom “Predodređenje”, Almin Kaplan s romanom “Meho”, Namik Kabil s romanom “Yesterday”, Vuk Rodić s romanom “Tužna felisidada”, Faiz Softić s romanom “Noćni čuvar pasa”, Adnan Repeša s romanom “Iza šutnje su planine”, Jasmin Agić s romanom i Čudo u ulici Omera Maslića i drugi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada