U Rimu danas počinje G20 o kulturi

Na sastanku će se razgovarati o više vrućih tema poput ilegalnom tržištu umjetničkim predmetima.

Kultura je veliki instrument dijaloga između različitih naroda, tradicija i civilizacija, rekao je italijanski ministar za kulturu Dario Franceschini (EPA)

U Rimu danas počinje samit o kulturi 20 najrazvijenijih zemalja svijeta.

“Kultura je veliki instrument dijaloga između različitih naroda, tradicija i civilizacija i snažan je motor za skladan i održiv rast nacija. Čak i u trenucima kada se sve dijeli i udaljava, zemlje uvijek mogu ostaviti otvoren prozor za dijalog o kulturi”, rekao je italijanski ministar za kulturu Dario Franceschini, piše novinska agencija Ansa a prenosi Tanjug.

Vruće teme

Na sastanku će se razgovarati o više vrućih tema kao što je zaštita i restauracija kulturnih dobara, ilegalno tržište antikvitetima i umjetničkim predmetima, obrazovanje mladih i otvaranje muzeja za publiku nakon što su bili zatvoreni zbog pandemije COVID-19.

Na rimskom samitu pored 40 delegacija učestvovat će i predstavnici svjetske organizacije za kulturu UNESCO, Organizacije za saradnju u Evropi (OSCE), Vijeća Evrope, Mediteranske Unije, Interpola i drugi.

Svečano otvaranje bit će održano u rimskom koloseumu koncertom orkestra “Luigi Cherubini”, a dirigovat će maestro Riccardo Muti, koji ove godine slavi 80 godina.

Izvor: Agencije