Pronađene sjekire iz kamenog doba stare 1,3 miliona godina

Lokalitet je nađen tokom iskopavanja u kamenolomu nedaleko od marokanske ekonomske prijestolnice Kazablanke.

Arheolozi u Maroku su objavili pronalazak najstarijeg lokaliteta za pravljenje ručnih sjekira na sjeveru Afrike iz perioda kamenog doba, navode agencije u srijedu i dodaju kako je međunarodni istraživački tim saopćio kako je lokalitet star 1,3 miliona godina.

Pronalazak pomjera unazad stotinama hiljada godina početni datum u Sjevernoj Africi ašelske industrije kamenog oruđa koja se povezuje sa ključnim ljudskim pretkom, homo erectusom, istakli su istraživači novinarima u Rabatu.

Lokalitet je nađen tokom iskopavanja u kamenolomu nedaleko od marokanske ekonomske prijestolnice Kazablanke.

Obogaćivanje debate

„Ovo veliko otkriće pridonosi obogaćavanju debate o nastanku Ašela u Africi“, rekao je Abderrahim Mohib, jedan od direktora programa Francusko-marokanska predhistorija Kazablanke.

Prije ovog otkrića, smatralo se da je ašelska industrija kamenog oruđa u Maroku stara 700.000 godina. Novo otkriće na lokalitetu Kamenolom Thomas I čini tamošnje Ašele skoro dvostruko starijim.

Tim od 17 članova koji je otkrio ovaj lokalitet sačinjavaju marokanski, francuski i italijanski istraživači, a njihov pronalazak zasnovan je na proučavanju kamenog oruđa nađenog na ovoj lokaciji.

Izvor: Agencije