Drevni peruanski solarni opservatorij dio svjetske baštine

Arheološka ruševina Chankillo, stara 2.300 godiina, nalazi se u pustinjskoj dolini na sjeveru Perua.

Trinaest kula koje se poravnavaju na grebenu, najpoznatija su karakteristika drevnog nalazišta koje datira između 250 i 200 godine prije nove ere (EPA)

Najstariji solarni opservatorij u Americi dobio je status UNESCO-ve svjetske baštine i proglašen je „remek-djelom ljudskog stvaralačkog genija“, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Guardian.

Arheološka ruševina Chankillo stara je 2.300 godiina, nalazi se u pustinjskoj dolini na sjeveru Perua i jedna je od 13 novih globalnih nalazišta dodatih na listu spomenika kulture UNESCO-a.

Trinaest kula koje se poravnavaju na grebenu, najpoznatija su karakteristika drevnog nalazišta koje datira između 250 i 200 godine prije nove ere.

Kule su funkcionirale kao kalendar, koristeći sunčeve lukove u izlasku i zalasku kako bi obilježili ne samo ravnodnevnice, već precizno odredili doba godine u roku od jednog ili dva dana.

Lokalitet uključuje i impozantni kompleks na vrhu brda sa trostrukim zidovima, poznat kao Utvrđeni hram, smješten u neplodnom pejzažu doline rijeke Casme.

Kretanje sunca

Ivan Ghezzi, direktor programa Chankillo rekao je za Guardian kako se, iako je „bio preplavljen emocijama“, nije iznenadio što je UNESCO proglasio Chankillo dostojnim uvrštavanja na listu.

„To je jedina opservatorija iz drevnog svijeta za koju znamo da je kompletan godišnji solarni kalendar“, kazao je Ghezzi.

„Kule su postavljene na takav način da se tačno podudaraju sa kretanjem sunca tokom cijele sezonske godine sa dvije vrlo dobro definirane tačke gledanja. Ovo nema paralelu nigdje u Americi i svijetu.“

Chankillo je treće peruansko nalazište koje je ovog vijeka dodano na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Izvor: Agencije