Jasna Đuričić predsjednica žirija 27. Sarajevo Film Festivala

Jasna Đuričić dobitnica je mnogih nagrada, a posljednje je osvojila za ulogu u filmu ‘Quo Vadis, Aida?’

Jasna Đuričić je ulogom Aide pokazala iznimnu snagu talenta, kaže direktor SFF-a Mirsad Purivtra (EPA)
Jasna Đuričić je ulogom Aide pokazala iznimnu snagu talenta, kaže direktor SFF-a Mirsad Purivtra (EPA)

Glumica Jasna Đuričić, dobitnica brojnih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu Quo Vadis, Aida? Jasmile Žbanić, nominiranom za Oscara, predsjednica je žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

“Briljantno odigranom ulogom Aide, krunom svih njenih fantastičnih uloga koje smo imali priliku gledati u proteklim godinama, Jasna Đuričić je još jednom pokazala iznimnu snagu talenta i moć umjetnosti da se prikažu najteže ljudske sudbine i time zadivila svijet. Sretni smo što će ova iznimna umjetnica biti predsjednica žirija 27. SFF-a”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Festivala.

Jasna Đuričić kaže da joj je velika čast što je na čelu žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. SFF-a.

“Veoma sam srećna. SFF je oduvijek imao posebno mesto u mom srcu. Poseban je od nastanka – od toga kako je nastao i što je doneo – ne samo Sarajevu, nego svima nama, celom regionu. On je tačka gde se u tih nedelju dana okupi čitav sjet. To je svetionik kulture ogromnog značaja, ne samo za filmske stvaraoce, nego, naravno, i za publiku, zbog koje filmove stvaramo i zbog koje i postoje festivali. Posebno mi je drago što ću biti u Sarajevu nakon godinu dana ‘lockdowna’. Bioskopi su ponovo počeli da rade, 27. SFF će se dogoditi uživo ovog leta i to je fantastično. Vidimo se u Sarajevu!”, rekla je Jasna Đuričić, prenosi Anadolija.

Profesorica glume u Novom Sadu

Jasna Đuričić se pridružuje plejadi filmskih autora koji su predsjedavali žirijem SFF-a u prethodnim izdanjima: Mike Leigh (2004), Miki Manojlović (2005), Jasmila Žbanić (2006), Jeremy Irons (2007), Nuri Bilge Ceylan (2008), Mirjana Karanović (2009), Cristi Puiu (2010), Ari Folman (2011), Kornel Mundruczio (2012), Danis Tanović (2013), Bela Tarr (2014), Călin Peter Netzer (2015), Elia Suleiman (2016), Michel Franco (2017), Asghar Farhadi (2018), Ruben Ostlund (2019) i Michel Hazanavicius (2020).

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija.

Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine.

Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, gdje je bila i prvakinja drame.

Profesorica je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regiji donijele su joj sve značajnije teatarske nagrade.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO