Otvorene prijave: Naučite kako snimiti dokumentarac telefonom

Tokom AJB DOC Film Festivala, od 10. do 14. septembra 2021. godine, u Sarajevu će biti održan i trening za mlade autore iz regije.

Tuniski novinar i TV producent Adnen Chaouachi održao je trening o istoj temi na prošlogodišnjem AJB DOC-u (Al Jazeera)
Tuniski novinar i TV producent Adnen Chaouachi održao je trening o istoj temi na prošlogodišnjem AJB DOC-u (Al Jazeera)

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), u saradnji s Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe, organizira trening “Produkcija dokumentarnih filmova pametnim telefonom” i poziva zainteresirane mlade ljude iz regije da se prijave za učešće u ovoj trodnevnoj edukaciji.

Studenti filmskih i akademija scenskih umjetnosti, producenti, novinari i kreativci mogu se prijaviti na trening koji vodi Adnen Chaouachi, tuniski novinar i TV producent te dugogodišnji saradnik Al Jazeera Media Institutea.

Planirano je da trening bude održan u Sarajevu, ako epidemiološka situacija bude povoljna.

Chaouachi je održao trening o istoj temi na prošlogodišnjem AJB DOC-u, ali u online formatu, a ove je godine planiran rad uživo, s teorijskim i praktičnim dijelom, tokom kojeg će učesnici imati priliku iskušati svoje sposobnosti i primijeniti naučeno.

Prikazivanje filma na AJB DOC-u

Svjetski trend korištenja pametnih telefona za snimanje igranih i dokumentarnih filmova ponukao nas je da se prilagodimo i ponovo ponudimo edukaciju na ovom polju, tim više jer je prošlogodišnji trening pod pokroviteljstvom Samsunga dao odlične rezultate, u što ćete se moći uvjeriti na Festivalu ove godine, saopćili su organizatori AJB DOC-a.

Nakon završetka treninga svi odabrani učesnici će imati rok od mjesec dana za razradu vlastite ideje za snimanje dokumentarnog filma pametnim telefonom.

Po isteku roka voditelj treninga i predstavnici organizatora odabrat će najbolju ideju za realizaciju i dodijeliti nagradu od 1.500 eura, sponzorsku nagradu te mentorsku podršku u procesu snimanja.

Dobit će i mogućnost prikazivanja dokumentarnog filma na narednom AJB DOC Film Festivalu, u okviru nove selekcije SmartDoc, namijenjene isključivo mladim autorima koji koriste nove tehnologije.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem online formulara na oficijelnoj festivalskoj web-stranici www.ajbdoc.ba.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO