U Francuskoj nagrađen projekt Srđana Šarenca ‘Film pod opsadom’

Na večeras završenom Sunny Side of the Doc marketu u francuskom La Rochelleu, Šarenčev film nagrađen kao projekat u izradi.

Film pod opsadom govori o odlučnoj grupi umjetnika koji su organizovali prvi sarajevski filmski festival tokom opsade 1993. godine (Ustupljeno Al Jazeeri)

Projekat „Film pod opsadom“ režisera Srđana Šarenca nagrađen je nagradom Instituta za dokumentarni film za najbolji projekat u selekciji Talent Hub Centralne i Istočne Evrope, na najvećem koprodukcijskom marketu Sunny Side of the Doc održanom od 21. do 24. juna u online formatu.

O najboljem projektu odlučivao je žiri u sastavu Margje De Koning, Rebecca Houzel i Marketa Stinglova.

Film pod opsadom govori o odlučnoj grupi umjetnika koji su organizovali prvi sarajevski filmski festival tokom opsade 1993. godine.

(Ustupljeno Al Jazeeri)

“Ovim filmom želim dati primjer ljudima koji su se zatekli u ratnoj zoni i pokazati da se uz pomoć kulture i filmova lakše mogu preživjeti ratne strahote, na isti način na koji smo mi preživjeli opsadu Sarajeva. Ovaj film je posveta hrabrim umjetnicima na čelu sa Harisom Pašovićem, koji su usred rata organizovali prvi sarajevski filmski festival 1993. godine“, kazao je Šarenac nakon proglašenja najboljih projekata.

“Film pod opsadom” radi se u koprodukciji Udruženja Novi Film (BiH), Novi Film (RS), Metar60 (Hrvatska) i Al Jazeere Balkans (BiH).

Također, u selekciji Work in Progress Centralne i Istočne Evrope, koju su sponzorisali AJB DOC Film Festival i Al Jazeera Balkans, žiri u sastavu Anna Berthollet, Adriek van Nieuwenhuijzen i Diana Tabakova nagradu je dodijelio projektu „72 sata“ Anne Savchenko.

Srđan Šarenac (Ustupljeno Al Jazeeri)

Priča je to o Liubouin čiji je život nepotpun od kada je njen sin nepravedno optužen, osuđen i pogubljen. Ona se od ožalošćene majke pretvara u simbol borbe protiv smrtne kazne u Bjelorusiji. Njen život je priča o nedovršenom gubitku, tugi i oporavku, o malom čovjeku u borbi protiv nemilosrdne mašine sistema.

Sunny Side of the Doc je međunarodni market za dokumentarce i narativna iskustva koji se godišnje održava u La Rochelleu u Francuskoj. Kroz cjelogodišnje aktivnosti pruža jedinstven prostor profesionalcima iz filmske industrije da zajedno stvaraju i dijele raznolikost upečatljivih priča sa svijetom.

Ovogodišnje 32. izdanje održano je online od 21. do 24. juna online, a u selekcijama je bilo preko 70 projekata iz 22 zemlje – od Estonije na sjeveru i Poljske na zapadu, do Azerbejdžana na istoku i Bugarske na jugu.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Dok prati Salama, optuženog za krijumčarenje ljudi, nakon što je pomagao izbjeglicama na Lezbosu, ovaj dokumentarni film postavlja pitanje: Je li spašavanje života krivično djelo?

Published On 16 Jun 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO