Rembrandtova ‘Noćna straža’ digitalno restaurirana

Slika iz 1642. godine posljednji put je podvrgnuta značajnoj restauraciji prije više od 40 godina.

Digitalna kreacija će se prikazivati narednih mjeseci (EPA)

Kombinacija umjetnosti i vještačke inteligencije omogućila je da se u amsterdamskom muzeju Rijksmuseum slika Noćna straža Rembrandta van Rijna sklopi, nakon što su dijelovi slike iscjepani, 70 godina nakon što ju je Rembrandt naslikao.

Oslikane trake sada vise u ravni s ivicama slike iz 1642. godine u muzejskoj počasnoj galeriji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Muzej je oduvijek znao da je slika original, neobrezana i daleko veća od poznate kopije koju je naslikao u isto vrijeme Gerrit Lundens.

Istraživači i restauratori, koji su gotovo dvije godine mukotrpno nadzirali posao koristeći bateriju visokotehnoloških skenera, rendgenskih zraka i digitalne fotografije, kombinirali su ogromnu količinu podataka koje su generirali s Lundensovom kopijom da bi ponovo stvorili i odštampali trake koje nedostaju.

Prikazivat će se narednih mjeseci

”Napravili smo nevjerovatno detaljnu fotografiju Noćne straže, a pomoću vještačke inteligencije ili onoga što oni nazivaju neuronskom mrežom, naučili smo računar koju boju je Rembrandt koristio u Noćnoj straži i kako su izgledali potezi njegove četkice”, rekao je direktor muzeja.

Razlog zbog kojeg je obrezan grupni portret amsterdamske civilne milicije je jednostavan – premješten je iz klupske kuće milicije u gradsku kuću i tamo nije stao na zid između dvoje vrata.

Uslijedilo je pomalo analogno rezanje makazama i slika je poprimila dimenzije koje su sada već vijekovima poznate, a sudbina odsječenih platna ostaje misterija.

Istraživači i restauratori koji su gotovo dvije godine mukotrpno nadzirali posao (EPA)

Digitalna kreacija, koja će se prikazivati narednih mjeseci, dolazi u okviru istraživačko-restauratorskog projekta pod nazivom Operacija Noćna straža, koji je započet prije nešto manje od dvije godine.

Nakon popuštanja mjera holandskog zatvaranja zbog pandemije COVID-19, muzej može primiti više posjetilaca od ovog vikenda, ali još uvijek samo oko polovinu svog uobičajenog kapaciteta.

Kombiniranje 528 digitalnih ekspozicija

Tokom projekta restauracije slika je bila zatvorena u posebno dizajniranoj staklenoj sobi i detaljno proučavana od platna do završnog sloja laka.

Među tom gomilom podataka istraživači su stvorili najdetaljniju fotografiju ikada napravljenu na slici kombiniranjem 528 digitalnih ekspozicija.

Slika iz 1642. godine posljednji put je podvrgnuta značajnoj restauraciji prije više od 40 godina, nakon što ju je posjekao čovjek nožem.

Direktor Rijksmuseuma je rekao da novi štampani dodaci nisu namijenjeni zavaravanju posjetilaca da misle da je slika veća, već da bi im dali jasnu predstavu o tome kako bi slika trebala izgledati.

Izvor: Agencije