Okončan drugi dio Berlinalea

Nagradu publike za najbolji film dobio je dokumentarni film'Gospodin Bachmann i njegov razred’, koji je u martu osvojio i specijalnu nagradu žirija Srebrnog medvjeda.

Ljetni dio ovogodišnjeg festivala je zbog epidemioloških mjera održan pred publikom u berlinskim ljetnim kinima (EPA)

Dodjelom nagrada publike u Berlinu je u nedjelju okončan i drugi dio ovogodišnjeg Berlinalea koji je zbog pandemije korona virusa bio podijeljen na dva dijela, a glavnu nagradu publike dobio je njemački dokumentarni film Gospodin Bachmann i njegov razred.

Na kraju drugog dijela Berlinalea, tokom kojeg je izbor filmova iz prvog dijela festivala koji održan online bio prikazan širokoj publici, dodijeljene su i nagrade publike, prenosi Hina.

Nagradu publike za najbolji film dobio je dokumentarni film Gospodin Bachmann i njegov razred njemačke rediteljice Marie Speth, koji je u martu osvojio i specijalnu nagradu žirija Srebrnog medvjeda.

Drugu nagradu publike dobio je također dokumentarni film Izgubljena šuma redatelja Luiza Bolgnesija.

Projekcije u ljetnim kinima

U prvom dijelu festivala Zlatnog medvjeda za najbolji film dobilo je djelo rumunskog reditelja Radua Judea Baksuzno bubanje ili bezumni pornić u čijoj realizaciji je sudjelovala i hrvatska producentska kuća Kinorama.

Ljetni dio ovogodišnjeg festivala je zbog epidemioloških mjera održan pred publikom u berlinskim ljetnim kinima.

Od 9. do 20. juna prodato je oko 60.000 ulaznica za projekcije filmova koji su stručnoj publici i novinarima bili prikazani online tokom prvog dijela festivala početkom marta.

Na redovnim izdanjima Berlinalea, koji je kao jedini od glavnih filmskih festivala otvoren i za publiku, se proda preko 300.000 ulaznica.

Nada u ponovno oživljavanje kulture

Državna sekretarica za kulturu Monika Gruetters je pohvalila organizatora koji je u otežanim pandemijskim okolnostima uspio ostvariti ovogodišnji festival.

“Ovaj Berlinale će nam ostati u sjećanju kao događaj kojim se ispunila naša najljepša nada u ponovno oživljavanje kulture”, rekla je Gruetters na kraju Berlinalea.

Berlinale je zbog pandemijskih mjera ova godine održan u dva dijela: prvi dio online putem te drugi pred publikom.

Sljedeći Berlinale bi trebao biti održan u redovnom terminu u februaru iduće godine.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada