‘Valentin, sin Evrope’, dokumentarni film na AJB

Valentin, siroče koje je odraslo na ulicama Rumunije, danas je radnik koji u Belgiji živi u neizvjesnosti, a uskoro će postati otac. Kako da pobjegne od demona svog djetinjstva?

Valentin, siroče koje je odraslo na ulicama Rumunije, danas je radnik koji u Belgiji živi u neizvjesnosti, a uskoro će postati otac. Kako da pobjegne od demona svog djetinjstva?

Film je bio selektovan i prikazan u Takmičarskoj selekciji trećeg izdanja AJB DOC Film Festivala.

Reditelj

Antonio Martino rođen je 1977. u malom selu u Kalabriji. Nakon završene srednje škole studirao je na D.A.M.S. Odsjeku za dramu, umjetnost i muziku Univerziteta u Bolonji. Diplomirao je 2003. godine. Malom kamerom 2006. snima svoj prvi dokumentarni film “Gara de Nord: copii pe strada” o djeci koja žive na ulicama blizu glavne željezničke stanice u Bukureštu. Film 2007. u Italiji osvaja prestižnu nagradu Ilaria Alpi. Produkcijsku kuću Bo Film osniva 2010. s namjerom da prikaže svijet u kakvom živimo i utjecaj stalnih životnih promjena na protagoniste svojih filmova.

Antonio Martino (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ne odvajajući se od kamere i filmske rasvjete, putuje i snima na ekstremnim lokacijama poput Sirije, Libije, Uzbekistana ili Turske i nudi nam filmske priče o okolišu, društvu i politici.

Producentica

Ségolène Dujardin (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ségolène Dujardin je vlasnica i osnivačica produkcijske kuće Découpages sa sjedištem u Parizu (Montreuil). Découpages se od 2008. bavi produkcijom dokumentarnog sadržaja, dugometražnih dokumentarnih filmova, dokumentarnih serija, međunarodnog izvještavanja i magazinskih emisija, a u radu vodi se uvjerenjem, strašću i vizijom.

Osnovna područja produkcije Découpagesa, koji sarađuje s francuskim i međunarodnim televizijskim kućama, kao što su ARTE, France Télévisions, TF1, LCP-AN, RMC, Public-Senat, Ushuaia TV, RTBF, Rai, TV Globo i Al Jazeera, jesu aktuelna događanja, istrage, nauka i otkrića. Kao dobitnik većeg broja nagrada, Découpages njeguje kulturu saradnje i kreativnosti s ciljem stvaranja promišljenog i pronicljivog programa visokog kvaliteta kako bi ispunio visoka očekivanja zahtjevne publike. Samo ime kompanije Découpages, što na francuskom znači izresci ili isječci, pokazuje da nam je cilj da glasovi koje dijelimo i priče koje prenosimo budu jezgrovite i da imaju veliki odjek.

Izvor: Al Jazeera