‘Zlu vremenu, uprkos’: Sterijino pozorje od 18. do 26. juna

Ovogodišnje izdalje festivala će svojom besjedom otvoriti glumac Svetozar Cvetković, a publika će imati priliku pogledati 15 predstava u tri programa.

U konkurenciji za Sterijine nagrade nalazi se deset predstava (Al Jazeera/Arhiva)

Sterijino pozorje u 66. izdanju bit će održano u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu od 18. do 26. juna pod sloganom Zlu vremenu, uprkos.

Ovaj pozorišni festival će svojom besjedom otvoriti glumac Svetozar Cvetković, trostruki dobitnik Sterijine nagrade.

Publika će imati priliku pogledati 15 predstava u tri programa po izboru selektora, teatrologa i dramaturga Milivoja Mlađenovića, prenosi Tanjug.

U konkurenciji za Sterijine nagrade nalazi se deset predstava, rađenih prema domaćoj drami, pozorišta iz Sarajeva, Banje Luke, Rijeke, Beograda, Subotice, Novog Pazara, Šapca, Novog Sada, Niša i Gračanice.

Bit će odigrane brojne predstave

Takmičarska selekcija sadrži Gospođa ministarka Branislava Nušića, u rediteljskoj postavci Tatjane Mandić Rigonat, u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana pl. Zajca” iz Rijeke.

Ista rediteljica je već postavila ovu komediju, koja se s uspjehom osam godina igra u pozorištu “Boško Buha” u Beogradu.

Predstava Deobe prema romanu Dobrice Ćosića, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i u režiji Juga Radivojevića, bit će izvedena kao koprodukcija tri kuće – SNP-a, Narodnog pozorišta iz Niša i Narodnog pozorišta u Gračanici.

Autorski projekt Andraša Urbana Vizezovi Lake male stiže u produkciji njegovog pozorišta “Deže Kostolanji” iz Subotice, dok će isti grad, ali iz Narodnog pozorišta /Nepszínház gostovati s novim projektom Kus petlić Aleksandra Ace Popovića, u režiji Milana Neškovića.

Adaptacije romana će biti predstavljene kroz još četiri predstave, kao što je Derviš i smrt Meše Selimovića, u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog, iz Narodnog pozorišta bh. entiteta Republika Srpska iz Banje Luke.

Netakmičarske selekcije

Također, program 66. Sterijinog pozorja obuhvata i Tiho teče Misisipi po romanu Vladimira Tabaševića, u dramatizaciji Ivice Buljana i samog autora (Beogradsko dramsko pozorište), Schindlerov lift Darka Cvijetića, prema dramatizaciji i režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo).

Ako dugo gledaš u ponor je pozorišna poema po motivima istoimenog romana Enesa Halilovića, autora i reditelja Zlatka Pakovića (Regionalno pozorište i Kulturni centar iz Novog Pazara).

Glavni takmičarski program sadrži i dramu Radio Šabac Olge Dimitrijević, Šabačkog pozorišta, kao i komad Velika depresija Filipa Grujića, u režiji Marka Čelebića (SNP).

Pozorje tradicionalno na repertoaru ima i netakmičarsku Međunarodnu selekciju “Krugovi”, koja ove godine broji tri komada: Hotel Zagorje – autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, prema romanu Ivane Bodrožić (Gradsko dramsko kazalište “Gavela” Zagreb), Dječak koji je govorio Bogu Damira Mađarića, reditelja Samo M. Streleca (Hrvatsko narodno kazalište Osijek) i Kreketanje Almira Bašovića, u režiji Aleša Kurta (Narodno pozorište Tuzla).

Treća selekcija “Druga scena” će predstaviti off-program sa dva naslova – Poetika gledanja prema konceptu i režiji Andraša Urbana (“Deže Kostolanji”, Subotica) i Kao da kraj nije sasvim blizu Nikole Zavišića (Bitef teatar).

Nakon svečanog uručenja nagrada, 26. juna, bit će odigrana predstava Izgubljeni pejzaži Bitef dance kompanije iz Beograda, u čast svih laureata.

Izvor: Agencije