Dodjelom nagrada ‘Beogradski pobednik’ otvoren 49. Fest

Ovaj Fest je u svakom smislu neobičan, ali veoma vrijedan, rekao je Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor i selektor festivala.

Rade Šerbedžija dobio je nagradu za izutetan doprinos filmskoj umjetnosti (Tanja Valič / Tanjug)

Dodjelom počasnih nagrada “Beogradski pobednik” za izutetan doprinos filmskoj umjetnosti glumcu Radetu Šerbedžiji i reditelju Puriši Ðorđeviću te projekcijom filma Veliko iskopavanje australskog reditelja Simona Stonea, s Carey Mulligan i Ralphom Fiennesom u glavnim ulogama, u petak navečer je u beogradskom Sava centru otvoren 49. Fest.

Scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki priznanje “Beogradski pobednik” bit će uručeno na zatvaranju Festa, 16. maja, kada će biti prikazan i dokumentarni film o njemu Kreka – Lovac na snove Slobodana Ivetića.

Proslavljeni glumac Rade Šerbedžija podijelio je s publikom u Sava centru ponos što je dio, kako je naveo, južnoslovenske kinematografije, koja se nekad zvala jugoslovenska, prenosi Tanjug.

“Fest je bio priznanje Jugoslaviji, koja je iznjedrila savršeni crni val, u kojem su stvarali Dušan Makavejev, Puriša Ðorđević, Živojin Pavlović… Jugoslavija je predvodila Pokret nesvrstanih, a Fest je bio mjesto na kojem su se prikazivali filmovi i sa Istoka, i sa Zapada, i iz cijelog sveta”, rekao je Šerbedžija.

Puriša Đorđević rekao je da ima u planu snimanje novog filma (Tanja Valič / Tanjug)

Puriša Ðorđević je šaljivo, u svom prepoznatljivom maniru, kazao da je dobro što Fest ponovo postoji i što je on na sceni pred publikom.

“Rođen sam 1924. godine na Ðurđevdan, ali moram da vam kažem da mi je u planu snimanje novog filma”, kazao je Ðorđević, koji je ispraćen ovacijama publike.

‘Neobičan, ali vrijedan Fest’

Umjetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić rekao je da je godina između dva Festa trajala 13 mjeseci.

“Ovaj Fest je u svakom smislu neobičan, ali veoma vredan. Fotografije svih nas sa maskama u Sava centru analiziraće hroničari Festa u budućnosti. I odabir filmova je bio neobičan, jer, umesto na festivalima, birao sam filmove u svom stanu na Vračaru. Bez obzira na sve, imamo odličan program i pozivam poštovaoce kinematografije da pogledaju što više filmova na Festu”, kazao je Pantelić.

Fest je ove godine podijeljen u sedam cjelina: Glavni takmičarski, Gala, Festovih 50, Fest fokus, Fest 49, Glavni program van konkurencije i Intro Fest.

Pantelić: Godina između dva Festa trajala je 13 mjeseci (Tanja Valič / Tanjug)

Glavni takmičarski program obuhvata 18 filmova iz 12 zemalja, među kojima su i tri domaća ostvarenja – Oaza reditelja i scenariste Ivana Ikića, Živ čovek reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković, te Lihvar Nemanje Ćeranića, prema scenariju Strahinje Madžarevića.

Na 49. Festu će se predstaviti i brojni autori koje publika pamti sa ranijih izdanja, a među njima su i hrvatski reditelj Dalibor Matanić, koji učestvuje filmom Zora, zatim grčki reditelj Argiris Papadimitropulos, koji je prije tri godine nagrađen za najbolji scenario, a sada se vraća filmom Ponedjeljak, te gošća od prije nekoliko godina Suzana Nikjareli, koja sada učestvuje filmom Miš Marx o zanimljivom dijelu života Eleanor Marx, kćerke Karla Marxa.

Bogat program

U konkurenciji je i jedan od kandidata za Oscara za najbolji strani film – tunižanski Čovjek koji je prodao svoju kožu, koji za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osjećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio zemlju i prebjegao u Liban da bi izbjegao rat.

U tom filmu rediteljice Kaouther Ben Hania jednu od glavnih uloga tumači Monica Bellucci, gošća otvaranja Festa 2017.

Mađarska rediteljica Lili Horvat je 2016. godine gostovala filmom Dijete srijede, a na 49. Festu bit će prikazano njeno najnovije ostvarenje Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme o neurohirurginji Marti koja se zaljubljuje, ostavlja blistavu karijeru u Americi i vraća se u Budimpeštu da bi započela novi život s izabranikom.

Fest je ove godine podijeljen u sedam cjelina (Tanja Valič / Tanjug)

Danilo Šerbedžija je na Festu 2017. godine predstavio film Oslobođenje Skoplja s ocem Radetom u glavnoj ulozi, a sada stiže njegov nagrađivani film Tereza37, u kojem 37-godišnja Splićanka Tereza preispituje svoj rutinski brak i mijenja život u duhu novostečene slobode.

Filmove u Glavnom takmičarskom programu ocenjivat će žiri kojeg čine glumac Igor Ðorđević (predsjednik), reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić i rediteljica Ines Tanović iz Bosne i Hercegovine.

Žiri pratećeg takmičarskog programa Fest fokus čine reditelj Darko Nikolić, glumica Isidora Simijonović i rediteljica Katarina Koljević (predsjednica), dok će u žiriju za nagradu “Nebojša Ðukelić” biti kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije Miroljub Stojanović, hrvatski filmolog Daniel Rafaelić i reditelj, teoretičar i estetičar filma Vlastimir Sudar (predsjednik).

Program Gala, koji tradicionalno privlači najviše posjetilaca, obuhvata niz dobitnika ili nominiranih filmova za Oscara, a publika će vidjeti na velikom platnu zvijezde kao što su Johnny Depp, Riz Ahmed, Anthony Hopkins, Olivia Colman, Colin Firth, Ralph Fiennes, Javier Bardem, Branka Katić, Sigourney Weaver, Salma Hayek, Kate Winslet, Helen Mirren…

Izvor: Agencije

Povezane

Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora) okupljaju se na devetodnevnom online festivalu.

Published On 30 Mar 2021
Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO