ZagrebDox: Od 13. do 20. juna na nekoliko lokacija

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se ove godine izvan svog uobičajenog termina, od 13. do 20. juna.

Prikazat će se osamdesetak dokumentaraca dugog i kratkog metra (Marin Tironi / PIXSELL)
Prikazat će se osamdesetak dokumentaraca dugog i kratkog metra (Marin Tironi / PIXSELL)

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox održat će se ove godine izvan svog uobičajenog termina, od 13. do 20. juna, u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

Prikazat će se osamdesetak dokumentaraca dugog i kratkog metra, osebujne i važne priče, aktualna zbivanja i intrigantne teme koje zaokupljaju globalnu pozornicu i lokalne sredine, najavili su organizatori, a prenosi Hina.

Uz ostvarenja koja karakteriziraju raznovrsni autorski pristupi, kompleksno i slojevito rastvaranje tema i vizualno dojmljivi kadrovi, ovogodišnji program nudi presjek ponajboljih recentnih dokumentarnih filmskih ostvarenja sa svih strana svijeta i nekoliko domaćih klasika.

Filmovi se u službenoj konkurenciji natječu za glavne festivalske nagrade, Veliki i Mali pečat – program međunarodne konkurencije uključuje osamnaest naslova, regionalne dvadeset iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Ove su godine uz službene programe Stanje stvari, Kontroverzni Dox, Majstori doxa i Teen Dox, uvedena i dva nova – Triler Dox i Ljubav.

Intrigantni dokumentarci

Prvi će na Ljetnoj pozornici predstaviti nekoliko intrigantnih dokumentaraca o uzbudljivim i napetim sudbinama, hrabrim i opasnim misijama i turbulentnim pothvatima na putu prema boljoj, pravednijoj i slobodnijoj budućnosti, a drugi donosi četiri naslova povezana zajedničkim tematskim okvirom, od kojih svaki ljubavnim odnosima, partnerstvu i univerzalnoj potrebi za bliskošću i emotivnom toplinom pristupa na različit način, kroz dinamične i raznolike osobne narative.

Priredit će se i dva retrospektivna programa – jedan je posvećen domaćim dokumentaristicama i njihovim filmovima snimljenima u posljednjih pet desetljeća, a drugi švicarskom pozorišnom filmskom režiseru Milu Rauu, koji je zbog svog eksperimentalnog pristupa u medijima često prozivan kontroverznim.

Autorska večer bit će posvećena Rajku Grliću, ujedno predsjedniku ovogodišnjeg međunarodnog žirija ZagrebDoxa.

ZagrebDox Pro, edukativna platforma festivala, putem radionica i predavanja ponudit će sadržaj namijenjen usavršavanju filmskih profesionalaca, ali i širokoj publici zainteresiranoj za teme iz svijeta savremenog dokumentarnog filmskog stvaralaštva.

ZagrebDox se održava uz podršku Grada Zagreba i Hrvatskog audiovizualnog centra, a ZagrebDox Pro uz podršku programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO