Preminula književnica i dramaturginja Ljubica Ostojić

Književnica, dramaturginja i profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu za svoj rad je dobila više književnih i teatroloških nagrada i priznanja. 

Poezija, proza, kritika i radiodrame Ljubice Ostojič prevođene su na brojne strane jezike (Screenshot/Festival MESS/YouTube)
Poezija, proza, kritika i radiodrame Ljubice Ostojič prevođene su na brojne strane jezike (Screenshot/Festival MESS/YouTube)

Književnica, dramaturginja, profesorica na Akademiji scenskih umjetnosti Ljubica Ostojić preminula je u jutarnjim satima u 76. godini, potvrđeno je Feni u Društvu pisaca BiH.

Predsjednik Društva pisaca u Bosni i Hercegovini Hadžem Hajdarević, govoreći o Ljubici Ostojić, istakao je da je ona bila jedna od najvažnijih spisateljica u Bosni i Hercegovini.

Također ističe da ga s Ljubicom Ostojić posebno veže činjenica da su i vrijeme opsade proveli zajedno u Sarajevu.

“Ljubica Ostojić bila je osoba širokih vidika, kolegijalna. Bila je jedna od najboljih ljudi u najboljem smislu. Ona je inicirala saradnju i povezivala književnike, okupljala ljude i nije nikad nikome bila zavidna”, kazao je između ostalog Hajdarević

Ljubica Cica Ostojić rođena je 20. marta 1945. godine u Beogradu, a od konca iste godine sa porodicom živi u Sarajevu.

Dobitnica brojnih priznanja

Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji (Likovni odsjek) i Filozofskom fakultetu (Komparativna književnost – teatrologija) u Sarajevu. Radila je kao dramaturg Dramske scene Pozorišta mladih i profesionalni pisac sa statusom slobodnog umjetnika, kao dugogodišnji pozorišni kritičar u revijama Odjek i Književna revija, te listovima Oslobođenje i Večernje novine, zatim urednik dokumentarne, eksperimentalne i poetske drame na Radio Sarajevu i dramaturg-saradnik u Mostarskom teatru mladih (MTM).

Od 1994. godine do 2016. godine djelovala je kao predavač Praktične dramaturgije na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) u zvanju redovni profesor.

Pisala je radiodrame, tv-drame i scenarije, kritiku i esejistiku iz oblasti pozorišne umjetnosti, književnosti i likovnih umjetnosti. Njena poezija, proza, kritika i radiodrame prevođene su na engleski, albanski, njemački, mađarski, makedonski, turski, slovenski, poljski, češki, slovački, grčki, francuski, bugarski…

Bila je član Društva pisaca BiH od 1974. i P.E.N. centra. Dobitnica je više književnih i teatroloških nagrada i priznanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO