EU sredstva za kulturu povećava na 2,5 milijarde eura

Budžet ‘Kreativne Evrope’ za razdoblje 2021-27. je gotovo udvostručen u odnosu na 2014-20, što je do sada najveća finansijska podrška Evropske unije za kulturu.

Kultura je jedan od sektora koji su najteže pogođeni pandemijom COVID-19 (EPA)

Budžet programa “Kreativna Evropa”, koji je na plenarnoj sjednici u Evropskom parlamentu usvojen u srijedu, udvostručio se u odnosu na prethodne godine i sada iznosi 2,5 milijardi eura, što je do sada najveća finansijska injekcija Evropske unije u tom sektoru.

“Kreativna Evropa” jedini je program EU-a za podršku kulturnom i audiovizuelnom sektoru.

Glavni mu je cilj znatno povećanje budžeta za kulturu, što se ispostavilo naročito važnim u pandemiji u kojoj je taj sektor bio znatno pogođen.

Budžet za razdoblje 2021-27. mu je gotovo udvostručen u odnosu na 2014-20, što je do sada najveća finansijska podrška EU-a za kulturu, prenosi Hina.

Razvoj kulture, identiteta i raznolikosti

Najveći dio budžeta (1,4 milijarde eura) pripast će programu koji podržava razvoj, promociju i distribuciju evropskih filmova i audiovizualnih djela u Evropi i šire.

Uložit će se i u prekogranične kulturne i kreativne projekte te u saradnju (mreže, platforme, inovacijski projekti) između organizacija i profesionalaca u muzici, književnosti, arhitekturi, kao i u nagrade i inicijative EU za kulturu.

Budžetom će se prvi put podržati i medijska pismenost, pluralizam, sloboda medija, kvalitetno novinarstvo, a medijima će se pomoći u boljem rješavanju izazova digitalizacije.

Zahvaljujući povećanom budžetu, program će imati još veću ulogu u daljnjem razvoju evropske kulture, identiteta i raznolikosti.

Izvor: Agencije