ZagrebDox: Osamdeset dokumentaraca iz cijelog svijeta

U programu ovogodišnjeg festivala nekoliko je filmova koji protagonistima i autorima služe kao katalizator emocija i medij za suočavanje sa svakodnevicom, navode organizatori ZagrebDoxa.

Kako je najavljeno, u programu ovogodišnjeg festivala prisutne su brojne teme (Jurica Galoić / Pixsell)

Ovogodišnji, 17. ZagrebDox bit će održan od 13. do 20. juna na nekoliko zagrebačkih lokacija s više od 80 recentnih dokumentaraca iz cijelog svijeta.

Kako je najavljeno, u programu ovogodišnjeg festivala prisutne su brojne teme, no nekoliko je filmova koji protagonistima i autorima služe kao katalizator emocija i medij za suočavanje sa svakodnevicom, s (ne)običnim okolnostima  i izazovima koje pred njih postavlja suvremeno društvo, prenosi Hina.

The Earth is Blue as an Orange, dugometražni debi rediteljice Irine Cilik prikazuje se u međunarodnoj konkurenciji, a dosad je već osvojio nagradu za režiju na Sundanceu.

To je opservacijski dokumentarac o porodici sa samohranom majkom i četvero djece koji žive u ratnoj zoni na istoku Ukrajine, pod neprestanom prijetnjom ratnog razaranja i uz pokušaje majke da ne dopusti strahu da u potpunosti ovlada njihovim životima. Njena djeca, predvođena najstarijom kćerkom koja želi postati snimateljica, zaokupljena su snimanjem filma zasnovanog na njihovoj vlastitoj svakodnevici, a svaki član porodice ima svoju ulogu u filmu.

Radiograph Of A Family (međunarodna konkurencija), najbolji dokumentarac prošlogodišnjeg izdanja festivala IDFA, opisuje se kao “potresan i dirljiv portret iranske porodice.” Rediteljica Firouzeh Khosrovani progovara u filmu o vlastitom odrastanju i identitetu kroz odnos majke i oca koji, iako počiva na ljubavi, obilježava jaz između oprečnih vrijednosti, između tradicionalnog i savremenog, između potpune posvećenosti islamu s jedne strane te svjetovnom i progresivnom s druge.

“U elegantno montiranim fragmentima njihove intime – porodičnim fotografijama, videosnimkama i pismima, zrcale se tako konflikti novije iranske historije”, napominje se.

O porodici

U filmu Tales from the Prison Cell (regionalna konkurencija) mađarski autor Abel Visky filmom se koristi kao sredstvom povezivanja zatvorenika i njihovih porodica – očevi koji služe zatvorske kazne dobijaju zadatak da napišu bajke o svojoj djeci; te bajke autor potom pretače u kratke filmove u kojima glume njihove porodice.

“S ciljem da porodicama pomogne premostiti razdvojenost, Visky ukazuje na transformirajuću snagu umjetnosti. Borba s izolacijom u zatvoru za neke postaje gotovo neizdrživa bitka s paranojom, pa im ove bajke, svojevrsni poklon njihovim porodicama, postaju i način da izreknu nikad izgovorenu istinu”, dodaje se.

O razdvojenosti unutar porodice, kao i njenom premošćivanju upotrebom savremene tehnologije, govori i kratkometražno autobiografsko belgijsko ostvarenje Don’t Hesitate to Come for a Visit, Mom (međunarodna konkurencija), u kojem ruska rediteljica Ana Artemijeva bilježi odnos sa svojom trogodišnjom kćerkicom. Svakodnevni kontakt i vezu majka i kći održavaju putem videopoziva koji postaju okosnica njihovog odnosa, svojevrsni virtualni nadomjestak za fizički kontakt.

O posljedicama pandemije

Kratkometražni film Španca Pola Mallafréa The Reality of Confinement with a four-year-old (međunarodna konkurencija) kroz formu videodnevnika mladog para progovara o izazovima i ograničenjima nakon 15 dana zatočeništva sa svojom četverogodišnjom kćerkom usljed karantina uzrokovanog pandemijom korona virusa.

Sa ZagrebDoxa kažu da je riječ o zabavnom prikazu uspona i padova jedne porodice u izolaciji, a niz svakodnevnih epizoda uključuje sve izazove roditeljstva: od dnevne rutine i umora, povremenih neuspjeha, pa do borbe s dosadom i ovisnosti o društvenim mrežama.

O posljedicama karantina i lockdowna, ponovo u formi videodnevnika, govori i francuski film Teenage Lockdown Tales (program Teen Dox) u kojem je autorski dvojac Charlotte Ballet-Baz i Marie-Pierre Jaury okupio pet srednjoškolaca iz pariškog predgrađa i pozvao ih da s njima podijele svoja iskustva karantina putem snimki zabilježenih njihovim pametnim telefonima.

To je portret adolescencije u pandemijom obilježenoj 2020. godini: izolirani u vlastitim sobama, ovih petero tinejdžera preispituju sebe, jedan drugoga i za to vrijeme odrastaju.

Nagrađivani Marc Isaacs, jedan od najistaknutijih britanskih dokumentarista, filmom The Filmmaker's House (program Kontroverzni Dox) progovara o savremenoj Britaniji, ali i pritiscima komercijalne kinematografije i stvaralačke krize.

Autor suočen s ultimatumom koji mu postavljaju producenti odluči uperiti svoju kameru u one koji ga okružuju te u vlastitom domu ugošćuje i snima čitav spektar protagonista: dvojicu građevinara, susjeda Pakistanca, slovačkog beskućnika, kućnu spremačicu Kolumbijku, kombinirajući dokumentarizam s fikcijom i ispreplićući humor s intenzivnim emocijama.

Izvor: Agencije