UNESCO: Muzeji će i u ovoj godini biti u gubitku

Prihodi muzeja u 2020. smanjili su se između 40 i 60 posto, a mnoge institucije prijavljuju prihode koji su za 60 do 80 posto niži u poređenju s prihodima iz 2019.

Čak 83 posto ispitanih država uvele su mjere djelimičnog ili potpunog zatvaranja 2020. godine (EPA)
Čak 83 posto ispitanih država uvele su mjere djelimičnog ili potpunog zatvaranja 2020. godine (EPA)

U ažuriranoj verziji izvještaja o utjecaju krize prouzrokovane pandemijom korona virusa UNESCO predviđa da će, s obzirom na pad u međunarodnom turizmu, statistike posjećenosti i prihoda muzeja u 2021. ostati na prošlogodišnjem nivou.

Kako je izvijestio Muzejski dokumentacijski centar, nakon izvještaja od prije godinu dana njegova ažurirana verzija temelji se na anketi provedenoj u martu ove godine, a dio pitanja odnosio se na prvo tromjesečje ove godine, kada je, od država koje su je ispunile, njih 43 posto ponovno zatvorilo svoja vrata zbog pandemije.

Od 193 država članica njih 87 su odgovorile na upitnik, među njima i Hrvatska, prenosi Hina.

Čak 83 posto ispitanih država uvele su mjere djelimičnog ili potpunog zatvaranja 2020. godine, za većinu njih mjere se nisu primjenjivale samo na državne muzeje, nego i na čitav muzejski sektor. Muzeji su bili zatvoreni prosječno 155 dana, odnosno nešto više od pet mjeseci. Najveći broj država, među kojima je Hrvatska, bio je zatvoren 31 do 90 dana.

Finansijske posljedice

To je rezultiralo velikim padom posjećenosti od 70 posto u prosjeku, zbog dramatičnog pada međunarodnog turizma čak i onih koji su uz provođenje epidemioloških mjerama ostali otvoreni. Čak 16 država imalo je više od 90 postotno smanjenje broja posjetitelja.

Iz MDC-a kažu kako je nagli pad posjetitelja imao znatne finansijske posljedice za muzeje, što je naročito ugrožavajuće za muzeje čiji prihodi u većoj mjeri ovise o prodaji ulaznica i organizaciji događanja.

Prihodi muzeja u 2020. smanjili su se između 40 i 60 posto, a mnoge institucije prijavljuju prihode koji su za 60 do 80 posto niži u poređenju s prihodima iz 2019. Hrvatska je među osam država s blažim smanjenjem prihoda od 1 do 20 posto.

Za četvrtinu država članica, uključivši Hrvatsku, subvencije za muzeje su ostale stabilne, a za četvrtinu su se čak i povećale, ponekad i za više od 20 posto.

‘Zalog za budućnost i ekonomski razvoj’

Čak tri četvrtine država članica smatra da postoje prijetnje njihovim muzejima među kojima se ističu smanjenje prihoda i pitanje organizacije muzeja, pitanje sigurnosti zbirki i njihove zaštite, smanjenje prihoda i gubitaka radnih mjesta u sektoru.

Osim na posljedice zatvaranja istraživanje nije zaobišlo aktuelne teme poput pokreta Black Lives Matter i dekonolizacije fundusa, u kontekstu pitanja društvene korisnosti muzeja, a potvrdilo je i postojanje digitalnog jaza između različitih geografskih regija, potenciranog u vrijeme lockdowna kada su digitalni alati bili ključni u prilagodbi na novonastalu situaciju.

Prema riječima Ivone Marić iz MDC-a, kao što je istaknuto u izvještaju, u vremenu zdravstvene, ekonomske i društvene krize muzeji se ne bi trebali smatrati teretom već zalogom za budućnost i ekonomski razvoj.

“No, za razliku od uloge koju su imali u prošlim stoljećima muzeji bi se trebali transformirati u aktivne sudionike društva, podupirući razvoj i potrebe svih zajednica koje ga sačinjavaju”, zaključila je u tekstu o UNESCO-ovom izvještaju.

Izvor: Agencije

Povezane

Zaposleni u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu su saopštili kako imaju informacije da Vlada Srbije planira muzeju ukinuti taj status i pretvoriti ga u jedinicu Zavoda za zaštitu prirode.

Nakon što su talijanske vlasti ublažile restriktivne mjere prvi put od jeseni, rimski Koloseum i Vatikanski muzeji ponovno su otvorili vrata. Uz mnoga ograničenja i s vrlo malo posjetitelja.

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO