Teatro Real u Madridu proglašen najboljim opernim pozorištem

Norveška sopranistica Lise Davidsen proglašena je najboljom pjevačicom, dok je meksički tenor Javier Camarena odnio naslov najboljeg opernog pjevača.

Teatro Real bila je jedna od prvih opernih kompanija koja se vratila izvođenju djela uživo pod 'lockdown' uvjetima, naveo je International Opera Awards (Reuters)

Pozorište Teatro Real u Madridu, koje je među prvima u Evropi otvorilo vrata publici tokom pandemije korona virusa, osvojilo je nagradu za najbolje operno pozorište tokom dodjele međunarodnih opernih nagrada International Opera Awards.

“Teatru Real odano je priznanje zbog odlične 2019. godine, a također i zato što je to bila jedna od prvih opernih kompanija koja se vratila izvođenju djela uživo pod lockdown uvjetima, sa hvaljenom La Traviatom u julu 2020. godine”, navedeno je u saopćenju International Opera Awardsa, opernog pandana američkoj dodjeli filmskih nagrada Oscar.

Hrvatska operna pjevačica Lana Kos (36) imala je glavnu ulogu tada u La Traviati izvedenoj u dvorani Teatro Reala, u samom srcu Madrida, prenosi Hina.

Sopranistica Kos je u tom djelu italijanskog autora Giuseppea Verdija igrala svoju najpoznatiju ulogu Violette Valery, kurtizane spremne na žrtvu zbog ljubavi. To je priča o mladoj ženi čiji život polako gasi tuberkuloza, bolest slična današnjem korona virusu.

Ceremonija prenošena iz Londona

Opera izvedena pred maksimalnih 867 gledalaca, u dvorani koja u normalnim okolnostima prima 1.750 posjetilaca, bila je prvo djelo izvedeno u Madridu, gradu koji je u tim trenucima bio pandemijom najteže pogođena evropska metropola. Kos je tada izjavila da “nikada neće zaboraviti taj nastup”.

“Ja sam ovo duboko doživjela. Svaki put bih pomislila ‘Bože, netko tu u publici sjedi tko je izgubio nekog svog bližnjeg ili kome je neka bliska osoba bila bolesna”, izjavila je nakon nastupa, dodavši da su joj zasuzile oči kada joj je publika s maskama na licima pljeskala.

Dodjela Međunarodnih opernih nagrada održana je u ponedjeljak navečer online vezom, a ceremonija je bila prenošena iz Londona.

Nagrade su dodijeljene za 2019. godinu jer je lani ceremonija bila otkazana zbog korona virusa. No, prilikom dodjela nagrada vrednovala su se i postignuća tokom krizne 2020. godine kada su brojna pozorišta širom svijeta bila zatvorena, a izvođači se našli u egzistencijalnim problemima.

Norveška sopranistica Lise Davidsen proglašena je najboljom pjevačicom, dok je meksički tenor Javier Camarena odnio naslov najboljeg opernog pjevača, posvetivši nagradu “čitavoj umjetničkoj zajednici”.

Izvor: Agencije