Šveđanin u šetnji pronašao blago staro 2.500 godina

Smatra se kako je pronađeno „spektakularno“ blago koje je „fantastično“ očuvano.

Nakit je pronašao na otvorenom, među stijenama, a moguće je da su ga iskopale životinje (EPA)

Blago iz bronzanog doba koje obuhvata pedesetak komada nakita starih najmanje 2.500 godina otkrio je amater orijentacijskog trčanja u Švedskoj, objavile su vlasti predstavljajući arheološko otkriće, prenosi agencija Hina pozivajući se na AFP.

Smatra se kako je pronađeno „spektakularno“ blago koje je „fantastično“ očuvano, a muškarac ga je pronašao slučajno u šumi blizu grada Alingsas na jugozapadu Švedske.

Nakit je pronašao na otvorenom, među stijenama, a moguće je da su ga iskopale životinje.

„Čovjek bi na prvu ruku rekao da je to metalni otpad“, ispričao je Tomas Karlsson koji je pronašao blago.

Žena visokog reda

Taj ljubitelj orijentacijskog trčanja u šumi je pripremao kartu za stazu i kada se bolje zagledao otkrio je ogrlicu i ukras, ispričao je on za list Dagens Nyheter.

„Sve je izgledalo tako novo, isprva sam vjerovao da je nekakva bižuterija“, rekao je nalaznik koji je zatim obavijestio vlasti te su uskoro stigli stručnjaci.

Johan Ling, profesor arheologije na Univerzitetu Goteborg rekao je da „većina pronađenih predmeta potječe iz bronzanog doba i pripadala je ženi visokog reda“.

Predmete su stručnjaci datirali između 750. i 500. godine prije Isusa Krista, a zbirka obuhvata dobro očuvane ogrlice, kopče, lančiće,

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO