Modul Memorije otvoren izložbom fotografija Paula Lowea

Autoru izložbe je ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu dodjeljena nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

Izložba dokumentira teksture uništenja koje su u to vrijeme predstavljale zastrašujuću ljepotu, rekao je Paul Lowe (Fena)

Ovogodišnje 26. izdanje kulturološkog programa Modul Memorije Internacionalnog teatarskog festivala MESS, čija je misija očuvanje kulture sjećanja, otvoreno je u subotu navečer ispred Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu fotografskom izložbom Ožiljci autora Paula Lowea.

To je bila prilika da se Loweu dodijeli Nagrada za doprinos očuvanju kulture sjećanja.

“Veoma sam ponosan i ovo je za mene veliki uspjeh što sam fotografije velikog formata, koje sam slikao u ratu, predstavio na izložbi 25 godina kasnije. Ovo je bio san za mene da napravim baš ovakvu izložbu. Postavljena je ispred Historijskog muzeja, skoro na istom mjestu gdje su nastale fotografije. Nadam se da će je puno građana pogledati sve do kraja juna, do kada je otvorena”, rekao je za Fenu Lowe.

Smatra da se historija rata u Bosni i Hercegovini nikada ne smije zaboraviti i da se iz nje trebaju izvlačiti životne pouke.

Jednu od tema koju je slijedio za izložbu bila je utjecaj agresije na arhitektonski materijal grada.

“Na to koliko je teško oružje uništilo zgrade, kako je geler ostavio nasilne tragove na ulicama i zidovima i kako su građani gradili improvizirane barikade da bi se zaštitili. Ova izložba dokumentira upravo teksture uništenja, koje su u to vrijeme predstavljale zastrašujuću ljepotu”, dodao je Lowe.

Predstavljen program od 6. aprila do 9. maja

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Modula Memorije direktor Festivala MESS i umjetnički direktor Modula Memorije Nihad Kreševljaković prisutnima je predstavio program za vrijeme kojeg će biti održane online platforme od 6. aprila do 9. maja.

“Tu je, između ostalog, premijera katalonskog filma Kao da je neko u šumi. Riječ je o dokumentarcu s fokusom na djecu rođenu nakon ratnih silovanja. Ono što neće biti online je izložba The Roses are Red autorice Amine Avdić, koja bi trebala biti otvorena u zgradi Crvenog križa, s tim da će biti limitiran broj posjetilaca”, rekao je Kreševljeković.

Filmski program Modul Memorije ove godine donosi filmove – Most Hajrudina Šibe Krvavaca, Simpatija za đavola (Sympathie Pour le Diable) kanadskog reditelja Guillaumea de Fontenya te nekoliko dokumetranih filmova.

Zainteresirana publika sadržaje 26. izdanja Modula Memorije od 3. do 9. prila može pratiti na Facebook profile i Youtube kanalu Festivala MESS.

Izvor: Agencije