Zhao ušla u historiju sa dva osvojena Oscara

Nebjelački filmski radnici i radnice ove godine osvojili su Oscara na ceremoniji organizovanoj u skladu sa COVID-19 mjerama.

Zhao je rođena u Kini u živjela je u Pekingu do 14 godine, kada je otišla na školovanje u London (EPA)
Zhao je rođena u Kini u živjela je u Pekingu do 14 godine, kada je otišla na školovanje u London (EPA)

Rediteljica porijeklom iz Kine, Chloe Zhao, koja je u svom filmu “Nomadland” ispričala priču o ljudima u SAD-u koji imaju finansijske poteškoće i žive u kombiju, postala je prva žena iz Azije i druga žena ikad da je osvojila Oscara za najboljeg redatelja.

Na dodjeli nagrada u Los Angelesu u nedjelju, 39-godišnjakinja također je osvojila kipića za najbolji film, u kojem glumi Frances McDormand i veliki broj stvarnih nomada koji putuju po SAD-u kako bi pronašli posao. McDormand je osvojila Oscara za najbolju glumicu, trećeg koje je dobila.

Zhao je rođena u Kini u živjela je u Pekingu do 14 godine, kada je otišla na školovanje u London. Kasnije se preselila u Los Angeles gdje je završila srednju školu i onda se upisala na filmsku akademiju u New Yorku.

Uprkos prvobitnom uzbuđenju u Kini zbog njenih nominacija za Oscara, to odušljevenje je opalo nakon što su korisnici interneta pronašli staru objavu na društvenim mrežama za koju tvrde da prikazuje kako je redateljica vrijeđala svoju domovinu.

Ceremonija se nije prenosila u Kini ove godine, niti u Hong Kongu. Kratki dokumentarac o protestima u Hong Kongu 2019. je također bio u konkurenciji za nagradu.

Raznovrsnost nominacija

Ovogodišnja ceremonija je obilježila povratak glamuroznim manifestacijama, iako pod epidemiološkim mjerama, nakon prošlogodišnje virtualne ceremonije. Događaj je također bio i korak naprijed što se tiče filmskih radnika i radnica različitih rasa.

“Definitivno su ove godine nominacije bile najraznovrsnije, što se tiče roda i rase”, izvijestio je reporter Al Jazeere Rob Reynolds koji je pratio događaj. “Devet nebjelačkih glumaca bilo je u glumačkim kategorijima. Također, bilo je 76 različitih nominacija za 70 žena u različitim kategorijama.”

Britanski glumac Daniel Kaluuya, koji je u fokus međunarodne javnosti došao 2017 sa filmom “Get Out”, dobio je nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu Freda Hamptona, preminulog aktiviste Black Panthera u drami “Judas and the Black Messiah”.

Daniel Kaluuya (EPA)

Kaluuya, koji je rođen u Londonu a porijeklom je iz Ugande, postao je favorit za Oscara nakon što je osvojio Zlatni globus i BAFTA nagradu.

Youn Yuh-jung je proglašena najboljom sporednom glumicom za ulogu bake u priči o imigrantima.

Youn (73) je prva glumica iz Južne Koreje koja je osvojila Oscara. Prošle godine, reditelj Bong Joon-Ho je dobio Oscara za najboljeg redatelja kao i nagradu za najbolji film za svoj triler “Parasite”.

Yuh-Jung Youn (EPA)

Oscar za najboljeg glumca je bio pravo iznenađenje kada je 83-godišnji Anthony Hopkins dobio kipića za svoju ulogu čovjeka sa demencijom u filmu “The Father”, čime je postao najstariji glumac koji je osvojio nagradu u ovoj kategoriji. Mnogi su očekivali da će ona posthumno otići preminulom Chadwicku Bosemanu za njegov posljednji film “Ma Rainey’s Black Bottom”.

Samo dvije žene su osvojile nagradu za najboljeg redatelja u 93 godine dugoj historiji Oscara. Kathryn Bigelow je primila Oscara 2010 za ratni triler “The Hurt Locker”.

Ove godine su prvi put dvije žene bile nominirane u toj kategoriji. Sa Zhao se takmičila i Emerald Fennell, britanska redateljica filma “Promising Young Woman”. Zhao je ipak bila favorit nakon što je osvojila Zlatnog globusa, BAFTA nagradu i druga priznanja prije toga.

Fennell je ipak osvojila Oscara za najbolji scenarij.

Iako su ovogodišnje nominacije pokazale veliku raznolikost, Univerzitet u Kaliforniji je naveo da  nebjalački filmski radnici nisu bili dovoljno predstavljeni u tehničkim kategorijama.

Prošle godine je Akademija filmskih umjetnosti i nauke, koja organizuje Oscara, objavila nove smjernice o inkluziji i raznolikosti koje će filmski radnici morati pratiti u svom radu kako bi bili nominovani, počevši od 2024.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike KULTURA
POPULARNO